Sobele, amintire pentru elevii din Turburea

Şcolarii şi preşcolarii din satul Poiana din comunei Turburea nu vor mai fi nevoiţi să suporte fumul degajat de sobele din clase. Autorităţile locale au profitat de faptul că micuţii sunt în vacanţa de sărbători şi au montat atât la grădiniţă cât şi la şcoală centrale pe lemne.

În urmă cu cinci ani în şcoala şi grădiniţa din satul Poiana au fost montate două centrale pe gaze, care niciodată nu au fost funcţionale pentru că în sat nu sunt gaze. Atât preşcolarii şi şcolarii cât şi cadrele didactice au continuat să se încălzească la sobele cu lemne, care pe lângă faptul că nu ţineau căldura scoteau şi foarte mult fum. „Şi copiii de la grădiniţă şi cei de la şcoală se încălzeau la sobe de teracotă. Predecesorii mei au făcut acum cinci ani o investiţie în aceste unităţi de învăţământ, care după părerea mea nu-şi avea rostul. Au montat o centrală pe gaze, în condiţiile în care în satul Poiana nu sunt nici acum gaze băgate. Acea centrală nu a fost folosită niciodată”, a declarat primarul Ion Bârcă.

Nu numai copiii şi cadrele didactice se vor bucura de această centrală ci şi femeia de serviciu, care nu se va mai trezi în plină noapte să facă focul în fiecare sală de clasă. Investiţia a fost de circa 300 de milioane de lei vechi. „Investiţia a costat până în 300 de milioane de lei vechi, atât la grădiniţă cât şi la şcoală, pentru că nu a mai fost nevoie să cumpărăm calorifere. Le-am racordat pe cele care au fost montate la centrala pe gaze. Lemne avem suficiente. Acum va fi cald în permanenţă în toată clădirea şi nu va mai fi fum în clase”, susţine primarul Ion Bârcă

„Eu mă trezeam la ora două noapte şi veneam la şcoală să facă focurile în 12 clase ca să aibă copiii cald dimineaţa când veneau la şcoală. Erau sobele de teracotă, dar scoteau fum, nu ţineau căldura. De dimineaţa cadrele didactice se supărau că este fum. Dacă deschideam uşile ieşea căldura şi tot aşa”

Ioana Toma, îngrijitoare

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: