A realizat sute de figurine din hârtie şi are doar 11 ani

Are doar 11 ani şi nimeni nu îl întrece atunci când vine vorba de împăturirea hârtiei. De când a descoperit origami, arta străveche de origine japoneză, a realizat sute de lucrări. Dragoş Gogonea este elev la Şcoala Generală Nr. 1 din Ţicleni şi şi-a creat propriul său univers din hârtie, în care sferele stau alături de cocori, brăduţi, steluţe, lebede sau oameni de zăpadă. Lucrările sale au fost trimise şi la un concurs de origami, desfăşurat la Iaşi.

A descoperit această artă în urmă cu trei ani, când la şcoală colegii săi încă mai făceau avioane, bărcuţe şi pahare. Prin această tehnică i s-a dezvoltat foarte repede îndemânarea, reuşind să facă o lucrare în doar câteva ore. Sursa a fost Internet-ul, unde a descoperit fel de fel de modele. Multe le-a realizat, dar sunt şi multe pe care încă nu le-a dat de capăt, însă este convins că prin răbdare şi meticulozitate va persevera. „Am început în urmă cu trei ani de zile să împăturesc hârtia. Am învăţat de unul singur cum se îndoaie şi cum se îmbină modulele între ele pentru a obţine o lebădă, un cub, un om de zăpadă, un brăduţ sau o steluţă”, spune Dragoş. După trei ani de practică degetele sale se mişcă foarte repede. Colţurile hârtiei sunt îndoite numaidecât în timp ce explică ce formă va avea noua sa creaţie. 

Lebădă de 1000 de piese

Cea mai mare lucrare a sa este o lebădă, la care a lucrat patru zile şi care este formată din peste 1000 de piese. Anul acesta chiar şi-a împodobit brăduţul cu globuri şi ornamente din hârtie. „Îmi place foarte mult cea ce fac pentru că mă relaxează, îmi dispar toate grijile. Nu mă mai gândesc la altceva atunci când mă apuc de o schemă, ci doar la ce formă va ieşi din hârtia pe care o am în faţă. Pentru lebădă am avut nevoie de 1050 de module de aceleaşi dimensiuni pe care a trebuit să le împăturesc de mai multe ori şi după aceea să le asamblez”, explică Dragoş. Acesta crede că cu îndemânare şi creativitate din hârtie se poate realiza orice. Iar el şi-a pus în minte să realizeze Colosseumul din Roma prin această tehnică.

Creativitatea sa merge mai departe şi de pe acum se gândeşte la parcurile şi hotelurile pe care vrea să le proiecteze deoarece vrea să devină arhitect.

„Mi-ar plăcea să devin arhitect şi să proiectez parcuri şi hoteluri. Îmi place foarte mult să şi desenez”, mai spune Dragoş.

Vizualizări: 292

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: