O peșteră de pe vremea lui Ramses al II-lea a fost descoperită în Israel

Arheologii din Israel au descoperit o peșteră antică „excepțională”, ce a fost sigilată în urmă cu 3.300 de ani, pe vremea faraonului Ramses al II-lea. În peșteră, experții au descoperit bunuri din morminte și posibil înmormântări ce au avut loc în interior.


Peștera se află la doar câțiva metri de o plajă din sudul Tel Aviv, potrivit Live Science. Se pare că peștera a fost folosită în perioada în care egiptenii, conduși de Ramses al II-lea, ar fi domnit peste zona în care se află acum Israel. Domnia lui Ramses a durat între 1279 – 1213 î.e.n. În acea perioadă, Egiptul Antic controla un imperiu care se întindea din regiunile în care se află azi Sudan și Siria. 

Peștera a fost descoperită de muncitori, în apropiere de plaja Palmahim, în momentul în care mașinăria de construcție pe care o foloseau a perforat acoperișul peșterii. Experți din cadrul Autorității Antichităților din Israel (IAA) au fost chemați la locație. Echipa a descoperit o peșteră „înghețată în timp” atunci când a coborât în adâncuri. În interior, au găsit bunuri din ceramică și bronz, așezate cu atenție. Aceste artefacte sunt asociate, de obicei, cu ceremoniile de înmormântare. În trecut, oamenii credeau că astfel de bunuri ajută persoanele decedate în viața de apoi. 

Experții au găsit zeci de vase de ceramică, inclusiv castroane (unele din ele vopsite în roșu). Printre obiecte se numără și potire, vase de gătit, vase pentru depozitare și lămpi. 

Potrivit lui Eli Yannai, arheolog în cadrul IAA, unele dintre ele ar fi fost create în Siria, Liban și Cipru. Acum că a găsit o peșteră „înghețată în timp”, echipa vrea să analizeze rămășițele organice din interiorul vaselor. 

Peștera conținea și vârfuri de săgeată din bronz. După direcția în care erau îndreptate, e posibil ca acestea să se fi aflat într-o tolbă care s-a descompus în ultimii 3.300 de ani, de când a fost sigilată peștera. „E o descoperire pe care o faci o singură dată în viață,” a declarat Yannai, după ce experții au analizat peștera . Potrivit lui Yannai, pentru că peștera a fost sigilată, nu au fost furate obiecte din ea. 

Vizualizări: 2,381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: