O zi la spital, prea puţin pentru bolnavii Gorjului

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, a declarat luni, în cadrul Comitetului de Dialog pentru Persoanele Vârstnice, că Spitalul Judeţean Târgu Jiu nu reuşeşte să atragă toată suma contractată pentru spitalizarea de o zi. Managerul spitalului, Tiberiu Tătaru, spune însă că nu este vorba de neputinţă ci mai degrabă de o lipsă a cazurilor care necesită spitalizare de zi. În general, spune Tătaru, este nevoie de mai multe zile de spitalizare. Bondoc susţine însă că este vorba şi de o rea voinţă a medicilor.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a pierdut în luna mai aproape 100.000 de lei de la Casa de Sănătate Gorj. Banii fuseseră contractaţi pentru spitalizarea de zi însă numărul internărilor a fost mai mic şi nu s-a putut deconta toată suma. ”De când s-a introdus cardul naţional am observat o scădere a numărului de servicii medicale în tot judeţul. (…) La Spitalul Judeţean este o problemă legată de spitalizarea de o zi. Nu realizează contractul şi pierd bani. Doctorii încă sunt obişnuiţi să facă internările de mai multe zile şi în felul acesta spitalul pierde bani. Spitalizarea de o zi presupune un set de investigaţii după care pacientul este trimis acasă, nu are voie să doarmă peste noapte în spital”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Vârstnicii au sărit însă în favoarea cadrelor medicale, declarând că este foarte greu pentru un cetăţean de la Văgiuleşti, de exemplu, să vină doar pentru o zi la spital. „Nu este la îndemâna oricărui pacient această internare. Omul de la Văgiuleşti vine la spital şi vrea să fie tratat, nu să-l trimită acasă în aceeaşi zi”, a spus preşedintele Persoanelor Vârstnice, Petre Rădulescu.

Explicaţia directorului spitalului

Directorul Bondoc a precizat că este şi o rea voinţă din partea medicilor. „Nu vorbesc de pacienţii din judeţ. 70% din pacienţii spitalului judeţean sunt târgujieni şi pot spune că este şi o rea voinţă din partea medicilor. Din verificări pot să spun că nu prea există bilete de trimitere din policlinică pe spitalizare de zi”, a spus Daniel Bondoc. Cât priveşte partea de bani, Daniel Bondoc a spus că dacă pe spitalizare de zi, spitalul nu reuşeşte să deconteze întreaga sumă, pe spitalizare continuă depăşeşte suma contractată. „În luna mai pe spitalizare continuă au avut contractat 4.271.544 lei şi au realizat 4.382.014 lei. Pe spitalizare de zi au avut contractat 186.000 lei şi au realizat 80.086 lei. Managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, recunoaşte că se pierd sume mari de bani însă spune că este vorba de bolile de care suferă gorjenii. ”Pierdem, nu zic că nu pierdem, dar nu pentru că nu am putea ci pentru că nu sunt atât de multe cazuri pentru a acoperi integral suma de bani pusă la dispoziţie. Nu este suficient de multă cazuistică încât să decontăm întreaga sumă. Doctorii decid tipul de spitalizare”, a spus Tiberiu Tătaru. Printre afecţiunile care ar trebui tratate pe spitalizarea de zi se regăsesc febra, otita, leşinul, durerile de cap, reacţiile alergice, dar şi adenomul de prostată, pietrele la rinichi, avortul, ocluzia intestinală, chisturile, abcesele, leziunile cutanate sau colica biliară.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: