Oamenii de știință au transformat CO2-ul în cărbune

Într-un experiment de captare a carbonului, oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme gazul CO2 înapoi în “cărbune” solid. Este o realizare care, folosită pe scară largă, ar putea contribui la eliminarea gazelor cu efect de seră din atmosferă.

O echipă de cercetare condusă de Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a dezvoltat o tehnică nouă utilizând o metodă de electroliză a metalelor lichide care transformă eficient CO2 în particule solide de carbon. În cercetarea publicată în revista Nature Communications, autorii spun că tehnologia lor oferă o cale alternativă de eliminare “sigură şi permanentă” a CO2-ului din atmosferă.

Tehnicile actuale de capturare a carbonului implică transformarea gazului într-un lichid şi injectarea acestuia subteran, dar utilizarea sa nu este răspândită datorită problemelor legate de viabilitatea economică şi îngrijorările în privința mediului, legate de posibilele scurgeri din locul de stocare.

Noua tehnică are ca rezultat fulgi solizi de carbon, asemănători cărbunelui, care pot fi mai ușor depozitați în condiții de siguranță.

Pentru a converti CO2-ul, cercetătorii au proiectat un catalizator metalic lichid cu proprietăți specifice, ceea ce a făcut extrem de eficientă conducerea electricității. Dioxidul de carbon este dizolvat împreună cu o cantitate mică de metal lichid, care este apoi încărcat cu curent electric.

CO2-ul se transformă încet în fulgi solizi, care sunt detașați în mod natural de suprafaţa metalului lichid, permițând producția continuă.

Cercetătorul de la RMIT, dr. Torben Daeneke, a explicat mai simplu acest proces astfel:”Folosind metalele lichide ca şi catalizator, am arătat că este posibil să transformăm gazul înapoi în carbon la temperatura camerei, printr-un proces eficient şi scalabil.Deşi, mai e nevoie de multe cercetări, acesta e un prim pas crucial pentru asigurarea stocării solide a carbonului. Carbonul poate să reţină sarcina electrică, devenind un supercondensator, astfel încât acesta poate fi utilizat ca o componentă în viitoarele vehicule”.

De asemenea, procesul produce combustibil sintetic, ca produs secundar, care ar putea avea aplicaţii industriale.

Vizualizări: 3,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: