„Obama” a recunoscut la instanță. „Eu, Potârcă, eram în toate”

Cei trei ani petrecuți în spatele gratiilor, din septembrie 2014 și până acum, par să îl fi domolit pe Constantin Ninel Potârcă în atitudinea pe care o are față de anchetatori, miercuri, în timp ce era audiat la Tribunalul Gorj într-un nou dosar de evaziune fiscală, el mărturisind că de acum încolo va recunoaște toate acuzațiile ce îi sunt aduse.

Dacă în urmă cu câțiva ani mai avea puterea să se lupte cu procurorii, polițiștii și chiar cu judecătorii, fie și declarativ, acum fostul candidat la Președinția României se vede nevoit să accepte toate acuzațiile ce îi sunt aduse, pe numele său fiind deschis un al patrulea dosar penal, în care este acuzat, evident, de evaziune fiscală. Potârcă este acuzat în noul dosar penal că a prejudiciat statul cu peste un milion de euro, lucru pe care nu îl recunoaște, dar cu care a fost de acord în fața instanței doar din dorința de a primi o pedeapsă cât mai mică. Are deja de executat 8 ani și jumătate, iar de acum încolo orice condamnare cu suspendare îi poate aduce peste un deceniu de pușcărie, ceea ce îi reduce drastic posibilitatea unei eventuale eliberări condiționate înainte de termen.

În fața judecătorului Laura Sarcină, Potârcă a declarat că recunoaște toate acuzațiile pe care Parchetul le-a formulat sau le va formula de acum încolo, el dând de înțeles că polițiștii ar mai lucra la cel puțin un dosar penal împotriva sa. Cu câțiva ani în urmă el a trimis pe adresa IPJ Gorj saci întregi cu documente contabile, cerând să fie anchetat odată într-un singur dosar, dar actele i-au fost trimise atunci înapoi, iar pe numele său a fost deschisă câte o anchetă la fiecare factură considerată în neregulă.

Afacerea RAFO

Dacă în campania electorală din 2004 Traian Băsescu a câștigat în fața lui Adrian Năstase și pentru că a vorbit despre „JAFO”, adică jaful de la fosta rafinărie Onești, acum și Ninel Potârcă vine în fața instanței și recunoaște că a câștigat zeci de miliarde de lei vechi din dezmembrarea la fier vechi a două instalații ale rafinăriei. În afacerea respectivă a colaborat cu un vechi prieten de-al său din Meteor, Ion Mihai, dispărut de zece ani din țară, și cu Dorin Mihai, cei doi Mihai fiind, pe rând, administrator la firma cu care Potârcă a colaborat pentru a dezmembra fosta rafinărie. „Am încheiat contracte de colaborare, care nu sunt în participațiune, așa cum susține Parchetul. Recunosc toate acuzațiile, dar cu mențiunea că nu am fost audiat de procurori în acest dosar. Eu sunt la pușcărie acum pentru că am fost prea căpos. Am avut de dat la fier vechi două instalații de la fosta RAFO Onești. Dacă am câștigat zeci de miliarde de lei pe o firmă mi s-a părut normal să pun o parte din bani, ca venituri, și la cealaltă firmă. E ca atunci când mergi la vânătoare și împuști căprioara. Păi unul singur trage în ea, dar pe lângă vânător mai sunt și copoii și gonacii, trebuie să le faci parte la fiecare. Așa am procedat și eu”, a explicat „Obama de Meteor”.

Procurorul de caz, Cristina Ciobanu, i-a explicat inculpatului că, de fapt, a emis facturi fără conținut economic, între firmele sale, creând aparența unor operațiuni care, de fapt, nu au existat. Potârcă nu a reușit să convingă în privința nevinovăției sale și a avut o ieșire care a amintit de declarațiile sale din trecut. „Așa este. Eu, Potârcă, eram în toate. Am fost acuzat că am adus societăți în faliment, dar am cerut eșalonarea datoriilor ca să le salvez. Le-a fost luat capul, adică pe mine, apoi am fost pus la zid și acum sunt acuzat de toate”, a răbufnit Potârcă, avocata sa cerându-i să pună „punct” discuției, altfel riscând să piardă șansa judecării pe procedură simplificată. „Cred că a înțeles toată lumea că îmi asum rechizitoriul. Dacă tot apar la dosare eu o să fiu toată viața prin tribunale. Acum mai am pe rol la IPJ un dosar cu operațiuni tot de prin 2008. O să ne vedem iar. Îmi cer scuze dacă mai spun și eu ce simt, dar recunosc acuzațiile”, a spus, în final, Potârcă.

Disjungere

Celălalt inculpat prezent în sala de judecată, Dorin Mihai, a decis și el să meargă pe judecarea în acest dosar apelând la procedura simplificată, care presupune recunoașterea acuzațiilor și primirea unei pedepse mai mici. Avocata sa și a lui Potârcă au cerut instanței disjungerea cauzei pentru că o continuare a procesului până la o eventuală identificare a lui Ion Mihai în străinătate ar presupune foarte mult timp. Despre inculpatul fugar autoritățile știu doar că s-ar afla pe teritoriul Franței, dar nimeni nu l-a localizat până acum pentru a putea fi extrădat și adus la Târgu Jiu. O decizie cu privire la solicitarea de împărțire în două a dosarului va fi cunoscută la următorul termen, o acceptare a disjungerii grăbind astfel pronunțarea unei sentințe pe care Potârcă o speră cât mai favorabilă pentru el.

Vizualizări: 1,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: