Liceu cu niciun elev înscris la şcoala profesională

Marea majoritate a liceelor care au înfiinţat pentru anul şcolar viitor clase de şcoală profesională de a IX-a nu au reuşit să completeze efectivul de elevi. Mai mult, la unele şcoli, aşa cum s-a întâmplat la Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, nu s-a înscris nici măcar un elev. La Colegiul Tehnic nr.2 Târgu Jiu au existat doar 2 înscrişi. În cele două zile în care s-au primit cererile de înscriere au aplicat pentru şcoala profesională 345 de elevi. Locuri disponibile erau aproape 600.

Absolvenţii claselor a VIII-a nu s-au grăbit să aplice pentru clasele de profesională înfiinţate în licee. 20 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ au înfiinţat câte o  clasă de a IX-a pe parte de învăţământ profesional. Puţine au fost cele care au reuşit să ocupe întreaga clasă, cele mai multe având nevoie de noi înscrişi pentru a o putea înfiinţa începând din toamnă. Cele mai multe clase au fost structurate pe varianta cu 28 de elevi. La clasa profesională de lucrător în agroturism, înfiinţată la Liceul Tehnologic Bârseşti, s-a înscris un singur elev, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, la clasa de bucătari-3 elevi, la Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, specializarea lăcătuş mecanic prestări servicii-niciun elev, la Colegiul Tehnic Ion Mincu, specializarea instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze-8 elevi, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani, specializarea mecanic auto-11 elevi, la Liceul Tehnologic Albeni, în domeniul turism şi alimentaţie-6 elevi, Liceul Tehnologic Tismana, specializarea mecanic auto-4 elevi.

Nici Colegiul Tehnic nr. 2 Târgu Jiu nu stă mai bine în ceea ce priveşte numărul celor înscrişi. Se doreşte înfiinţarea unei clase de strungar. Doar 2 elevi s-au înscris în prima etapă. „Poate că este prematur anul acesta. Părinţii trebuie să conştientizeze în primul rând, poate că nu realizează într-adevăr de ce este nevoie pe piaţa muncii, nu realizează ce este cel mai bine pentru copii. Sau poate că nu îşi cunosc copiii, potenţialul lor. În ultimii ani toţi elevii au făcut liceu”, a declarat Codruţa Bîzocu, director adjunct în cadrul Colegiului Tehnic nr. 2.

Ce licee şi-au ocupat clasele

Numai patru unităţi şcolare au reuşit să ocupe efectivul necesar de elevi şi chiar să-l depăşească. Este vorba de: Colegiul „Mihai Viteazul” Bumbeşti-Jiu acolo unde a fost înfiinţă o clasă de tinichigiu vopsitor auto-31 elevi înscrişi;  Colegiul Auto “Traian Vuia”- specializarea mecanic auto-29 de elevi înscrişi; Liceul Tehnologic Turceni-calificarea lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic-38 elevi înscrişi şi Colegiul “Gheorghe Tătărescu” Rovinari, specializarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie-29 elevi înscrişi.

Urmează noi sesiuni de înscriere

În data de 6 iunie se va proceda la înscrierea candidaţilor respinşi la proba de preselecţie (care se va face acolo unde numărul celor înscrişi depăşeşte numărul locurilor înfiinţate), la altă unitate de învăţământ care şcolarizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani, care nu a organizat proba de preselecţie. Etapa a II-a de înscrieri va avea loc în perioada 27-28 iulie, iar cea de-a III-a în perioada 1-2 septembrie.

BENEFICII

Obţinerea unei calificări profesionale oferă beneficii elevilor din mai multe puncte de vedere. Cei care finalizează o şcoală profesională reuşesc să găsească mai repede un loc de muncă. Primesc pe durata celor 3 ani de studiu câte 200 de lei lunar, la finalizarea studiilor primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja în România, dar şi în statele UE. După finalizarea studiilor, absolvenţii unei şcoli profesionale pot urma şi studiile liceale, dar şi să lucreze în acelaşi timp.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: