Zeci de elevi din Stoina învaţă într-o şcoală veche de 100 de ani

Şcoala primară din Stoina se află într-o stare avansată de degradare şi nu mai poate fi reabilitată. În construcţia veche de aproape 100 de ani învaţă zeci de copii cu vârste cuprinse între 7-11 ani. Autorităţile locale speră să primească fonduri pentru construirea unei noi şcoli. Asta întrucât actuala clădire nu mai suportă nici un fel de reabilitări, lemnul fiind deja putrezit. De apă curentă şi grupuri sanitare interioare nici nu se pune problema, elevii claselor I-IV fiind nevoiţi să folosească closetele din curtea şcolii. Pentru ca elevii să nu sufere de sete,  primăria a încheiat contract cu o firmă pentru a le aduce recipiente cu apă.

Aproximativ 100 de copii din Stoina învaţă într-o şcoală dărâmată. Clădirea este construită din lemn, iar structura de rezistenţă se degradează de la o zi la alta. În fiecare an, autorităţile locale scot bani din buget pentru a cârpi fisurile. „Am mai făcut reparaţii la această şcoală, însă acum nu se mai poate face nimic. Şcoala este din lemn, iar bârnele şi tencuiala sunt foarte degradate din cauza vechimii. Copiii folosesc apă de la bidoane şi toaleta din curtea şcolii”, a declarat Ioana Buşe, primăriţa de la Stoina.

Autorităţile locale spun că există promisiuni pentru construirea unei şcoli noi în incinta căreia să funcţioneze şi învăţământul preşcolar. „Avem un proiect depus la Ministerul Educaţiei şi sperăm să obţinem finanţare, mai ales că domnul ministru Costoiu a fost la noi în comună şi a văzut personal cum arată actuala şcoală primară. Proiectul depus de noi presupune o şcoală nouă, parter şi etaj, cu grupuri sanitare interioare, cu împrejmuire şi mobilier şcolar. Valoarea totală a investiţiei ar fi de 837 mii de euro, sumă care include şi dotările”, a declarat primarul Buşe.

Alocarea banilor de către minister reprezintă singura soluţie pentru ca elevii claselor I-IV să poată învăţa în condiţii adecvate. „Nu avem nici o şansă de a aloca fonduri din bugetul local pentru construirea unei şcoli noi. Singura soluţie trebuie să vină de la minister. Sperăm ca această problemă să se rezolve cât mai repede, pentru că nu avem posibilitatea de a pune la dispoziţia copiilor un alt spaţiu”, a mai precizat Ioana Buşe.

DEMERS

Autorităţile locale de la Stoina spun că au primit semnale pozitive din partea Ministerului Educaţiei privind proiectul ce vizează construirea unei şcoli noi. „În urmă cu câteva zile, am primit o adresă prin care ni s-a comunicat faptul că  ministerul a decis demararea procedurilor pentru includerea obiectivului în proiectul de reabilitare a infrastructurii şcolare pentru obţinerea finanţării”, declarat primăriţa de la Stoina.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: