Obiecte de iluminat vechi prezentate deţinuţilor

Un grup format din 15 persoane private de libertate din Penitenciarul Târgu Jiu a vizitat, ieri, expoziţia „Corpuri de iluminat din antichitate până în epoca modernă” organizată la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”. Deţinuţilor le-au fost prezentate 42 de exponate vechi, începând cu perioada geto-dacică şi până în secolul XX. Ei s-au arătat interesaţi de modul de funcţionare al corpurilor de iluminat. Cei mai mulţi deţinuţi s-au aflat pentru prima dată într-un muzeu şi au mărturisit că vor mai vizita asemenea locuri şi după ce vor fi puşi în libertate. Deţinuţii au fost selectaţi pe baza comportamentului şi a modului în care participă la programele educative, vizita la muzeu constituind un fel recompensă pentru activitatea desfăşurată în incinta unităţii de detenţie. Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu ne-a declarat: „Aceste gen de manifestare a devenit o obişnuinţă în practica de intervenţie psihosocială pentru persoanele care suferă condamnări privative de libertate. La selecţie se are în vedere modul de comportament al persoanelor încarcerate precum şi gradul de implicare al acestora în programele de reeducare şi resocializare”. De asemenea, Simona Dumitriu a mai precizat: „Aceste activităţi contribuie la menţinerea legăturilor cu societatea şi la promovarea valorilor sociale dezirabile sau oferă oportunităţi pentru persoanele privative de libertate de a-şi lărgi orizonturile culturale.”

Opaiţa romană-cel mai valoros exponat

Epoziţia de obiecte de iluminat de la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” cuprinde: căţui dacice, opaiţe romane, sfeşnice, felinare şi lămpi. Modul de aprindere a acestora se face pe bază de grăsimi animale, ceară şi petrol lampant. Cea mai valoroasă piesă expusă este o opaiţă de epocă romană ce o reprezintă pe Zeiţa Minerva. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului „Alexandru Ştefulescu” ne-a declarat: „Opaiţa romană este foarte valoroasă. Ea poate fi descoperită în orice aşezare geto-dacă. Poate avea forme diferite şi mai multe găuri pentru fitil. Opaiţa expusă are trei orificii, însă există asemenea obiecte de iluminat şi cu 11.” De asemenea, Dumitru Hortopan a mai precizat: „Colecţia de corpuri pentru iluminat a fost realizată din donaţii, achiziţii şi cercetări. O mare parte dintre obiecte au fost descoperite la Bumbeşti Jiu şi Bărbăteşti.”
 Expoziţia „Corpuri de iluminat din antichitate până în epoca modernă” poate fi vizitată până la începutul lunii septembrie.


Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: