Obiectiv turistic din Târgu Jiu, admirat doar în poze. „Turiştii se uită de la gard şi pleacă!”

Turiștii care vin la Târgu Jiu sunt privați să viziteze unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia. Ceasul solar polonez a fost îngrădit de aproape patru luni, iar cei care au vrut să-l vadă au făcut repede cale întoarsă. Reprezentanții municipalității cunosc acest aspect și dau asigurări, în continuare, că se vor ocupa și de această problemă. Ultima dată, ceasul a fost vizitat chiar de ambasadorul Poloniei în România, în luna martie.

Turiștii vin degeaba să vadă Ceasul Solar de la Târgu Jiu. „Nu este normal ca un monument să fie îngrădit. Nu mi se pare o explicație bună cea a primăriei. Nu este o poziție strategică, să pună în pericol integritatea unității militare. Am venit cu un grup de turiști polonezi aici. Nu am știut ce să le spunem. Anul trecut, am fost tot cu niște turiști polonezi. Am vizitat acest monument, acum n-am mai putut. Oamenii nu se așteptau să găsească un monument polonez aici. Au fost dezamăgiți când au văzut că ceasul este îngrădit”, a declarat un târgujian care a venit cu un grup de polonezi la Ceasul Solar. „Vin oamenii încontinuu aici. Vin turiști, se uită de la gard și pleacă. E gard ghimpat. Dacă sari gardul, te împușcă ăștia naiba. Până acum, nu era gard. Acum au închis, iar oamenii fac cale-ntoarsă. Putea să lase o cale de acces”, ne-a spus un localnic din zonă.

Explicația Primăriei Târgu Jiu

Terenul pe care este amplasat ceasul solar polonez aparține Ministerului Apărării Naționale și a fost îngrădit de aproape cinci luni. Garnizoana a vrut să delimiteze astfel cele 40 de hectare de teren pe care le-a cedat Primăriei Târgu Jiu. „Din păcate, unitatea militară are un regim special. Nu putem intra acolo decât cu aprobări speciale. Avem o corespondență cu Ministerul Apărării Naționale. Sper că vom înțelege cu toții că este un obiectiv de care avem nevoie să fie pe harta obiectivelor turistice din România. În acest an, a fost realizat acest gard. Înainte, erau chiar și soldați care îl păzeau. Din păcate, în acest moment, putem să ajutăm turiștii doar împreună cu specialiștii de la Muzeul Județean, arătând istoricul monumentului. Sunt acolo fotografii. Turiștii nu pot vedea și monumentul”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

„Ceasul e funcţional”

Ceasul solar polonez a făcut parte din arhitectura lagărului construit la Târgu Jiu, în anul 1940, destinat adăpostirii refugiaţilor polonezi şi ulterior internaţilor politici care se opuneau regimului antonescian. Lagărul a fost construit la periferia oraşului, în 1939, de către soldaţii polonezi. Aici au venit mii de oameni care au fugit din calea războiului, după ce Polonia a fost dominată de nazişti. În 1941 a devenit lagăr de internaţi politici. „Fiind un număr destul de mare de refugiați care au fost găzduiți în cadrul acestei tabere, circa șase mii de refugiați polonezi, acest ceas solar a fost amenajat pentru a le asigura acestora o orientare mai bună în interiorul taberei. Umbra pe care acea tijă metalică o lasă pe cadranul de beton al ceasului indica, cu exactitate destul de mare, ora exactă. Este funcțional și în momentul de față, fiind un ceas solar. Ceasul solar polonez este monument istoric, este pe lista monumentelor din județul Gorj. Are o importanță istorică cu totul aparte. De fiecare dată, când avem turiști, le oferim date și fotografii despre tabăra de refugiați”, a explicat muzeograful Valentin Pătrașcu.

Dintre cei aduși aici, pot fi menționați Gheorghe Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceaușescu. Din fostul lagăr se mai vede acum doar un ceas solar făcut de polonezi şi stâlpii care au mai rămas dintr-un gard.

Galerie foto






Vizualizări: 6,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: