Oficialul Ministerului Economiei, eliberat de judecători

Secretarul general adjunct din Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu, va fi anchetat în stare de libertate în dosarul în care a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore. Tribunalul Gorj a respins ieri propunerea Parchetului de arestare preventivă a acestuia, în cursul după-amiezii Pârvulescu fiind pus în libertate, după ce au expirat cele 24 de ore din ordonanţa de reţinere. Acesta mai are însă de trecut un hop, la Curtea de Apel Craiova, care nu le-a prea purtat noroc celorlalţi inculpaţi din dosar.

Pentru Dumitru Pârvulescu ziua de ieri a început cu un drum la Parchet, unde fusese adus şi primarul din comuna Peştişani, Florin Pavel, arestat preventiv de la sfârşitul lunii iunie în acelaşi dosar. Cei doi au fost puşi faţă în faţă şi confruntaţi, ulterior, spre prânz, cei doi fiind duşi înapoi în arestul IPJ Gorj, cu aceiaşi dubă a Poliţiei şi, deşi mai erau trei ore până la expirarea ordonanţei de reţinere, Pârvulescu nu a mai fost adus sub escortă la Tribunal.

Judecătorul de caz a luat în dezbatere cererea Parchetului la aproape o oră de la expirarea ordonanţei de reţinere, în cele din urmă magistratul Şerban Şarapatin respingând solicitarea procurorului de caz de emitere a unui mandat de arestare preventivă. Pronunţarea sentinţei s-a făcut în absenţa procurorului de caz, Emil Moţa, care a părăsit clădirea Tribunalului imediat după încheierea pledoariilor. Parchetul va face însă recurs, iar Curtea de Apel Craiova va fi cea care va decide dacă emite sau nu mandat de arestare preventivă pe numele lui Pârvulescu.

Instanţa de la Craiova este şi cea care a emis mandat pe numele primarului Pavel, după ce, la Tribunalul Gorj judecătorii dispuseseră anchetarea acestuia în libertate. Aceeaşi instanţă a dispus şi interdicţie de a părăsi localitatea pentru şeful PNL Gorj, Dian Popescu, reţinut şi el în luna iulie pentru 24 de ore în acelaşi dosar.

Acuzaţia este de instigare la abuz în serviciu

Dacă luni seara, când a fost reţinut Dumitru Pârvulescu, procurorii au fugit de jurnalişti şi au lăsat loc speculaţiilor, nespunând motivele pentru care finanţistul a dormit o noapte după gratii, ieri Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a prins voce, precizând prin purtătorul său de cuvânt că acesta  este acuzat de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.  „Prin rugăminţi şi folosindu-se de relaţiile de prietenie în care se aflau, a determinat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanţă la data de 2 iulie 2009, în valoare de 2.500.000 lei către persoane fizice, fără aprobarea Consiliului Local Peştişani”, afirmă purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procuror Cristina Ciobanu.

Cele două contracte vizează o datorie pe care omul de afaceri Dan Radu Floarea o avea la un cămătar din Târgu Jiu, Aristică Doru Şerban, zis Habitu. Floarea executa lucrări de construcţie la un campus şcolar al Primăriei Peştişani şi împrumutase bani de la cămătar, pe care nu i-ar fi restituit, motiv pentru care Habitu s-a adresat apoi direct Primăriei pentru a primi banii pe care instituţia trebuie să-i achite către firma de construcţii. Primarul Pavel a semnat contractele fără să aibă aprobarea Consiliului Local, după care l-ar fi întrebat pe Dumitru Pârvulescu, fost şef al direcţiei contribuabili mici şi mijlocii din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, dacă banii respectivi pot fi viraţi şi dacă sunt legale acele contracte. Surse din anturajul lui Pârvulescu menţionează că acesta ar fi spus că nu va vira nici un leu în baza acelor contracte cât timp va fi în funcţie, procurorii susţinând, în schimb, exact opusul.

ATAC MURDAR

Dumitru Pârvulescu a refuzat să facă vreun comentariu faţă de acuzaţiile ce-i sunt aduse după ce a fost lăsat în libertate. El a menţionat că „nu este momentul” şi că are multe de spus despre conjunctura care a dus la reţinerea sa pentru 24 de ore. În timpul prezentării sale la Parchet pentru audieri el a precizat totuşi că „este un atac murdar la adresa mea, a familiei mele şi a echipei cu care lucrez”, fără a oferi informaţii suplimentare.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: