Culturi agricole poluate cu ţiţei la Bustuchin. OMV riscă sancţiuni!

Mai multe terenuri agricole din comuna Bustuchin au fost poluate ieri dimineaţă cu ţiţei. O conducă a firmei OMV Petrom a cedat şi produsul petrolier a ajuns în sol. Localnicii ale căror terenuri au fost afectate susţin că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, iar societatea le oferă sume de mizerie ca despăgubiri. Situaţia este cunoscută şi de primarul din Bustuchin, care susţine că ţevile sunt foarte vechi, iar oamenii nu sunt despăgubiţi. O echipă de la Garda de Mediu s-a deplasat în zonă pentru a constata ce s-a întâmplat.

Poluarea accidentală s-a produs ieri de dimineaţă, după ce o ţeavă s-a spart. Angajaţii firmei OMV Petrom au intervenit imediat pentru a remedia problema. Aceştia au vrut să se asigure că ţiţeiul nu ajunge în Râul Amaradia, însă au distrus culturile mai multor localnici. „Solul este îmbibat cu ţiţei şi ce mai conţine acest produs petrolier. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru. Mereu avem probleme de acest gen. Culturile noastre sunt compromise. Au venit repede să remedieze situaţia. Au săpat şanţuri la capătul tarlalei ca să se scurgă acolo ţiţeiul să nu ajungă în râul Amaradia. Nu au putut pentru că s-a infiltrat prin sol. Au noroc că Amaradia a secat. Au strâns ţiţeiul în butoaie”, au povestit localnicii.

Ţevile sunt cârpite

Situaţia este cunoscută şi de primarul Comunei Bustuchin, care susţine că aceste poluări accidentale sunt datorită ţevilor foarte vechi. „Este vorba de o poluare accidentală pentru că eu sunt convins că nu au făcut-o intenţionat. E bine că aţi venit la sesizarea oamenilor, pentru că în felul acesta văd şi şefii ai mari care este situaţia, pentru că ţevile sunt vechi de zeci de ani. Angajaţii le mai cârpesc unde se sparg, dar apar avarii în alte părţi. Eu cred că ar trebui înlocuite”, a declarat Ion Ciocea.

Vor despăgubiri

Proprietarii culturilor distruse susţin că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, iar firma le oferă sume de mizerie pentru a-i despăgubi. „ Asta este a treia oară anul acesta când îmi poluează cultura. A venit de la primărie o comisie şi a constatat acest lucru data trecută, dar nu s-a luat nicio măsură. Cei de la OMV Petrom vor să îmi dea 1,3 lei pe metru pătrat. E un preţ de mizerie. Aşa ceva nu se poate. Îşi bat joc de noi în halul ăsta. Eu plătesc impozite, bag bani în muncă, în sămânţă şi din asta trăiesc, iar ei vin să mă umilească cu 7 milioane”, s-a revoltat un localnic care şi-a văzut porumbul distrus.

Primarul îi susţine

Ion Ciocea, primarul din Bustuchin, le sugerează celor din conducerea firmei să-i despăgubească de bună voie pe cei afectaţi de aceste poluări accidentale, nu să aştepte ca oamenii să facă scandal. „Nu i-am înţeles pe cei de la OMV de ce procedează aşa. Dacă s-ar duce oamenii cu parii, imediat i-ar despăgubi, dar cetăţenilor paşnici care muncesc şi cărora le sunt distruse culturile le oferă despăgubiri de mizerie. Nu este posibil. Şefii ai mari se laudă la sfârşitul anului cu super profit şi îşi bat joc de oamenii ăştia la care le distrug culturile”.

SANCŢIUNI

O echipă de la Garda de Mediu s-a deplasat la faţa locului în urma unei sesizări făcute de postul de televiziune Gorj Tv şi cel mai probabil firma va fi amendată, pe de o parte că nu a anunţat evenimentul, dar şi pentru poluarea solului.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: