Olimpic în Iran, premiat de autorităţile din Gorj

Adrian Mihai Radu, elevul gorjean pentru care a obţinut o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, din Teheran, a fost premiat de Consiliul Judeţean şi de Primăria Târgu Jiu. În timp ce olimpicul internaţional spune că pentru el a fost experienţă unică, profesorii săi se ceartă pe banii acordaţi de autorităţi. Asta pentru că înainte de competiţie, băiatul era elev al Şcolii Generale “Constantin Săvoiu”, iar acum este elevul Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu”.

Elevii români au obţinut şase medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori care a avut loc la Teheran (Iran) şi la care au participat 165 de elevi din 35 de ţări. Din echipa ţării noastre a făcut parte şi gorjeanul Adrian Mihai Radu, în vârstă de 15 ani din Târgu Jiu. Elevul gorjean a mai obţinut rezultate foarte bune şi la fazele naţionale ale olimpiadelor de fizică şi biologie, însă medalia de argint obţinută la Teheran este cea mai mare realizare a sa.

Adrian Mihai Radu spune că participarea la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori reprezintă o experienţă unică pentru el. “A fost o experienţă unică pentru mine, mai ales pentru că am avut posibilitatea să interacţionez cu alte culturi. Am fost 165 de participanţi din 35 de ţări, iar România a fost la un nivel foarte ridicat comparativ cu ceilalţi. Mi-a fost greu să ajung aici, a fost nevoie de foarte multă muncă, dar s-a meritat. Mulţumesc profesorilor şi nu în ultimul rând părinţilor, care mă susţin în tot ceea ce fac”, a declarat Adrian Mihai Radu.   Acesta a mai precizat că intenţionează să-şi facă o carieră fie în cercetare, fie în medicină. “În momentul de faţă, sunt elev în clasa a IX-a la profilul matematică-informatică. Intenţionez să-mi fac o carieră fie în cercetare, fie în medicină. Nu m-am decis încă dacă voi urma o facultate din ţară sau voi studia în străinătate. Teheranul, ca oraş, nu m-a impresionat foarte tare. Este mare şi foarte aglomerat”, a menţionat Adrian Mihai Radu.

Băiatul provine dintr-o familie de intelectuali, mama-economist, iar tatăl ofiţer. În timpul liber Adrian Mihai se joacă cu fratele său mai mic sau citeşte romane de aventură ori SF.   

4.000 de lei de la Consiliu Judeţean şi Primăria Târgu Jiu        

Pentru meritele sale deosebite, Adrian Mihai Radu a primit diplome de excelenţă şi premii în bani din partea autorităţilor locale. Consiliul Judeţean l-a premiat pe elev cu suma de 3000 de lei.

Consiliul Judeţean a premiat şi profesoarele de biologie şi de fizică-chimie de la Şcoala Generală Constantin Săvoiu cu câte 1000 de lei. Ambele s-au arătat deosebit de încântate de performanţa fostului lor elev. “Sunt deosebit de încântată de acest rezultat. Şcoala “Constantin Săvoiu” este la al doilea an consecutiv când obţine medalie de argint la Olimpiada Internaţională, anul trecut elevul Dumitru Călugăru obţinând aceeaşi performanţă. Talentul unui profesor constă în a-i depista pe aceşti elevi performanţi şi de a le cultiva dragostea pentru disciplina predată”, a declarat Nicoleta Negrea, profesor de biologie la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu”. Şi profesoara de fizică-chimie are numai cuvinte de laudă la adresa băiatului. “I-am fost profesoară doi ani. L-am îndrumat să participe la olimpiade,  fazele judeţene şi naţionale, unde a obţinut tot timpul primele locuri”, a declarat Ana-Maria Pătrăşcoiu, profesor de fizică-chimie.

Patru profesori îşi dispută meritele unui elev

Elevul Adrian Mihai Radu a fost premiat şi de către Primăria Târgu Jiu cu suma de 1000 de lei, edilul local arătându-şi disponibilitatea de a-i recompensa şi pe profesori. Cu toate acestea, dascălii de la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” şi cei de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” îşi dispută merită lui Adrian Mihai Radu. Trebuie menţionat că până în acest an şcolar, băiatul a fost elev al Şcolii Generale “Constantin Săvoiu”, iar din toamnă a devenit elevul Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu”, profesorii de la ambele unităţi de învăţământ având pretenţia să le fie recunoscute meritele. “Am primit adrese de la ambele instituţii de învăţământ cu nominalizările profesorilor care s-au ocupat de pregătirea elevului Adrian Mihai Radu. Au existat discuţii cum că a fost pregătit de cei de la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu”, iar apoi a fost preluat de cei de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” şi că n-ar fi normal ca aceştia din urmă să culeagă roadele”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu. Astfel, edilul local a propus consilierilor în şedinţa de ieri ca atât foştii profesori de la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu”, cât şi actualii profesorii ai băiatului de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” să primească fiecare câte 300 de lei. Este vorba despre: Nicoleta  Negrea, profesor de biologie, şi Ana-Maria Pătrăşcoiu, profesor de fizică-chimie, ambele de la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” şi Valeria Anton, profesor de biologie, şi Elena Valeria Teoteoi, profesor de chimie, ambele de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”.

CONCURS

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori este un concurs de tip integrativ în care elevii susţin trei probe, din care două teoretice individuale şi una practică, pe echipe, formate din trei membri la trei discipline, respectiv chimie, biologie şi fizică.  

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: