Oltenia Brunch la Runcu

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu al treilea eveniment al sezonului și al doilea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 15 august, la Conacul La Colonelu', sat Dobrița, com Runcu, judeţul Gorj. "Continuăm să explorăm bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni, prin acest tip de eveniment ce oferă spre degustare participanților o mulțime de feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală", transmit organizatorii.

Proiectul Oltenia si Muntenia Brunch își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală.

"În meniul de la Oltenia Brunch la Runcu am inclus o mulțime de bunătăți: de la fasole bătută cu usturoi, zacuscă cu ciuperci, pate de casă, salată de fasole verde, varză la ceaun cu cârnați la garniță și până la cornulețe cu rahat sau chisăliță cu dude și vișine. Și lista nu se oprește aici. Pe lista preparatelor speciale am inclus ciorbă de lobode frecată, tocan de ied, precum și dovleac cu lapte și vanilie. După acest festin invitații se vor răcori cu un pahar un sirop de flori de tei sau de mentă", mai transmite sursa citată.

Evenimentul se va desfășura în curtea Conacului La Colonelu' transformat în pensiune. Gazdele abia așteaptă să împărtășească povești despre refugiul regelui Mihai la Dobrița din timpul evenimentelor din 1944. Invitații vor putea vedea inclusiv camera în care a stat Majestatea Sa, cameră care a fost reamenajată și poate fi închiriată de turiști.

Locurile la eveniment sunt limitate pentru a putea respecta regulile de distanțare, evenimentul desfășurându-se în spațiu deschis. Înscrierile la acest eveniment din sudul Olteniei sunt deschise pe pagina www.eat-local.ro .

Oaspeții sunt așteptați începând cu ora 10:30. Bufetul de picnic va fi deschis începând cu ora 11:00, iar mâncarea va fi repartizată pe "insule” astfel încât să fie respectate toate regulile de distanțare în vigoare. "După ce savurăm mâncarea pregătită de comunitatea locală urmează programul cultural care va cuprinde povești despre Cheile Sohodolului, familia regală, precum și alte surprize pe care participanții le vor descoperi la fața locului", promit gazdele evenimentului.

Despre conceptul de brunch

Brunch-ul este un termen anglo-saxon ce definește un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeași masă, se găsește un bufet de diverse preparate reci și calde. Aceasta e definiția termenului, pe care Asociația My Transylvania au luat-o, a combinat-o cu practicile săsești de într-ajutorare din vecinătați și a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 12 ani.

Astfel, “brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic în care partea de gastronomie e un pretext pentru a face cunoștinta cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse. 

Proiectul “Oltenia si Muntenia Brunch” este derulat de Gate to Romania, partenerul regional al Asociației My Transylvania. Fiecare eveniment este organizat împreună cu comunitatea locală.

Evenimentul face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. 

Vizualizări: 3,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: