Onor militar la reînhumarea Elvirei Godeanu

Fosta doamnă a teatrului românesc, Elvira Godeanu, a fost reînhumată ieri la prânz la Târgu Jiu, în cimitirul catolic, după ce şi-a dormit somnul de veci până acum în Cimitirul Belu, din capitală. Rămăşiţele pământeşti ale acesteia au fost aduse în oraşul lui Brâncuşi la dorinţa expresă a ultimului moştenitor pe care artista îl mai are în viaţă, soţul unei nepoate de-a acesteia, ajuns şi el la venerabila vârstă de 81 de ani.

Marin Simion şi-a pierdut în ultimii ani şi soţia, şi fiica, iar acum recunoaşte că decizia de a o „repatria” pe Elvira Godeanu la Târgu Jiu a luat-o după ce a văzut în ce hal se prezenta mormântul acesteia de la Bucureşti. Octogenarul spune că buruienile erau acolo cât casa şi că mormântul era neîngrijit de către administraţia cimitirului, deşi plătea pentru întreţinere, Simion fiind convins că la Târgu Jiu lucrurile se vor schimba în bine, mai ales că aici inclusiv autorităţile locale au o stimă deosebită pentru fosta artistă. „Mă opream mereu la Cimitirul Belu ca să aprind o lumânare la tanti Elvira Godeanu. În acest an am fost de patru ani la cimitir şi nu am găsit niciun fel de întreţinere. Când am fost ultima dată, în drum spre Braşov, era iarba cea de anul trecut, care se uscase, un fel de fân. Conştiinţa m-a făcut şi nici nu am avut somn ca s-o aduc pe tanti la noi, în Târgu Jiu. (...)”, a spus Marin Simion.

Pe 7 octombrie anul acesta el a început singur demersurile de deshumare a Elvirei Godeanu, iar după ce a avut toate aprobările obţinute legal a informat şi autorităţile locale despre demersul său, în calitate de rudă el fiind singurul care putea solicita reînhumarea la Târgu Jiu. Ambii viceprimari ai oraşului au fost prezenţi la ceremonia de ieri, împreună cu prefectul Alin Văcaru şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ciprian Florescu, viceprimarul Adrian Tudor menţionând că la Târgu Jiu artista este în continuare apreciată, dovadă şi faptul că teatrul din oraş, dar şi o stradă îi poartă numele. În plus, pe Aleea Celebrităţilor există o stea dedicată Elvirei Godeanu, un nume care însă nu mai spune prea mult la nivel naţional, mai ales că artista s-a retras de pe scenă cu zeci de ani în urmă, decesul său producându-se în 1991.

Dovadă a respectului acordat marii artiste o reprezintă şi faptul că la ceremonia de ieri au participat inclusiv jandarmi şi militari ai unităţii din oraş, în cinstea memoriei Elvirei Godeanu fiind trase trei rânduri de focuri de armă. De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, aflat în vizită la Târgu Jiu, și-a modificat programul pe ultimul moment pentru a putea participa la ceremonia din Cimitirul Catolic. „Undeva, aici, deasupra oraşului Târgu Jiu, plutesc cele două spirite, ale lui Brâncuşi şi al Elvirei Godeanu, care, în mod sigur, stau acolo sus și se uită cu drag la noi aşa cum şi au grijă de noi așa cum și noi trebuie să avem grijă ca și copiii noștri și copiii lor să știe de unde ne tragem, cine suntem și care ne sunt valorile”, a menționat secretarul de stat, care, ca profesie de bază, este actor.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: