Osemintele actriţei Elvira Godeanu, reînhumate la Târgu Jiu

Osemintele actriţei Elvira Godeanu vor fi reînhumate astăzi în Cimitirul Catolic din Târgu Jiu. La iniţiativa unicului urmaş, osemintele au fost deshumate dintr-un cimitir din Bucureşti pentru a fi aduse la Târgu Jiu. Ceremonialul religios va avea loc la ora 12.00.

Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904 în Bucureşti. Şi-a petrecut copilăria si adolescenţa în Târgu-Jiu, unde şi-a efectuat şi studiile. În 1921 s-a stabilit în Bucureşti, iar din 1922 s-a înscris la Conservator, secţia artă dramatică în grupa lui Constantin Nottara. Şi-a făcut debutul pe scenă în 1926, alături de Tanzi Cutava şi Mişu Fotino. A activat pe scenele Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra” şi apoi a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a cunoscut consacrarea.

În cariera sa de actriţă, Elvira Godeanu s-a afirmat ca o mare vedetă a scenei româneşti unde ani de-a rândul a interpretat cu predilecţie roluri din repertoriul românesc. A fost căsătorită cu marele antreprenor Emil Prager căruia i se datorează construirea Castelului de Apă din Târgu-Jiu, uzinele hidroelectrice de la Bumbeşti-Jiu şi Novaci şi primele lucrări de inginerie din Defileul Jiului. Elvira Godeanu a fost una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi film ale României. A avut roluri memorabile în “Moartea unui artist” de Horia Lovinescu, în “Vizita bătrânei doamne” de Fr. Durrenmatt sau în “Apus de soare” unde interpreta rolul Doamnei Maria alături de regretatul actor George Calboreanu. A fost “Zoe” din “O scrisoare pierdută”. A dat “viaţă” nenumăratelor personaje din piesele scrise de Lucian Blaga, G.M.Zamfirescu, Mihail Sorbul, B.P.Haşdeu, etc.

Primul mare rol în cariera ei a fost Ducesa Tatiana Petrovna din “Tovarăşi”, comedie de J. Deval, minunata “Aime”, Marianne din “Avarul” şi Lotte din “Suferinţele tânărului Werther”, Cressida din “Troilus şi Cressida”, “Dama cu camelii” etc. Elvira Godeanu a jucat în filme de referinţă ale epocii sale precum “Maiorul Mura” şi “Ciuleandra”.  

S-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani, în ziua de 3 septembrie 1991 şi a fost înmormântată în Bucureşti. În memoria sa, în vara anului 1993 s-a înfiinţat la Târgu Jiu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, iar din ianuarie 1997 Fundaţia “Elvira Godeanu”.

Vizualizări: 292

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: