Operaţie în premieră a unei echipe de chirurgi din Gorj

Trei medici chirurgi de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu au efectuat cu succes o  operaţie care se realizează doar în clinicile universitare. Este vorba de duodenopancreatectomie, operaţie care se face în afecţiunile de cap de pancreas, o tumoră malignă dezvoltată pe seama pancreasului. Pacientul, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a fost externat, iar starea sa de sănătate este bună. Acum  chirurgii gorjeni vorbesc despre riscul pe care şi l-au asumat în momentul în care au decis să facă o operaţie de acest gen într-un spital judeţean.

Operaţia efectuată de medicii Florin Mergea, Claudiu Soare şi Valentin Neagu a durat aproximativ 7 ore. Chirurgii gorjeni spun că s-au încumetat la o astfel de operaţie dat fiind faptul că pacientul nu avea posibilitatea să meargă în clinicile universitare din ţară. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani din Scoarţa, care în urmă cu două luni a acuzat dureri mari în zona abdominală, la spital ajungând în fază de icter mecanic. „Duodenopancreatectomia este o operaţie care se face mai ales în clinicile universitare, în spitalele mari, o operaţie extrem de laborioasă, poate cea mai mare operaţie din chirurgia generală. Rata de mortalitate în aceste operaţii este foarte mare şi atunci când iei decizia să faci o astfel de intervenţie într-un spital judeţean îţi asumi anumite riscuri din toate punctele de vedere. Am beneficiat de faptul că pacientul a avut încredere în noi şi, să spunem lucrurilor pe nume, nu a avut posibilitatea să meargă în altă parte. El a venit cu diagnosticul de icter mecanic, în această situaţie eram limitaţi de a-i face o simplă operaţie de drenaj şi să-l lăsăm aşa, bolnavul se decolorează, iar în continuare rămâne să evolueze boala”, a declarat Claudiu Soare. Deşi nu dispuneau de dotarea spitalelor mari din ţară, chirurgii gorjeni şi-au asumat riscul unei operaţii de acest gen. „Am luat decizia să facem această intervenţie şi ne bucurăm că a fost o reuşită. La ora actuală, pacientul este acasă, este în regulă. Este operaţie care presupune o rezecţie multiviscerală. Nu este numai meritul medicilor, este meritul întregii echipe. Este foarte dificil să se înţeleagă ce înseamnă pregătirea unei echipe operatorii: presupune infirmieră, asistente de sală operatorie, asistente instrumentare, nu putem fără anestezişti, fără o pregătire preoperatorii, fără nişte investigaţii, o imagistică. De ce să vorbim numai despre medici? Este foarte greu ca această echipă să se învârtă în sala de operaţii fără a se întâmpla nimic rău”, spune chirurgul Claudiu Soare. 

Performanţe cu dotări modeste

Chirurgii spun că succesul lor se datorează unei întregi echipe. „Acum câţiva ani am avut un caz în care a venit un bolnav înjunghiat în gât, resuscitarea s-a produs pe targă în lift. Pacientul a venit fără puls, se întâmpla la 4 dimineaţa, atunci, dacă nu era o coordonare a întregii echipe, pacientul murea. Am fost criticaţi că ţipăm, urlăm pe holuri! Da. Ţipăm, urlăm, sunt situaţii în care dacă nu eşti puţin mai dur nu merge treaba. Pacientul înjunghiat în gât era un copil de  18 ani, care a fost salvat. A fost o intervenţie complexă făcută în regim de urgenţă, făcută în condiţiile noastre. De multe ori poate nu ai firele pentru cusut, poate nu ai în sală instrumentarul pregătit, soluţiile perfuzabile necesare. Este un întreg ansamblu care trebuie să funcţioneze, la noi s-a creat o echipă de la infirmier şi până la medicul şef de secţie”, spune Claudiu Soare.                          

Şeful Secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu spune că medicii doresc doar să li se aprecieze munca. „Am vrea să fim apreciaţi pentru munca noastră, nu mai mult. Se operează laparoscopic, numai în acest an colecist laparoscopic sunt peste 250-300 de cazuri. După trei-patru ani de când operăm laparascopic, mulţi oameni nu ştiu că la Târgu Jiu se efectuează astfel de intervenţii. Sunt zile în care se  operează şi câte 4-5 cazuri la ambele secţii, cu laserul. Ceea ce s-a făcut acum este o operaţie mare, complexă duodenopancreatectomia. S-a făcut performanţă şi în condiţiile în care nu aveam aparatura corespunzătoare”, a declarat Florin Mergea.

Vizualizări: 58,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: