Oportunităţi de afaceri pentru studenţi

Studenţii gorjeni profită de facilităţile ce le sunt acordate încă din anul 2003 pentru înfiinţarea unei firme. Conform datelor oferite de către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Gorj, numai anul trecut au fost create 32 de societăţi de către studenţi. Principalele domenii spre care s-au îndreptat studenţii gorjeni au fost comerţul cu amănuntul şi cu ridicata, lucrările de construcţii, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, activităţi ale agenţilor şi brokerilor de asigurări, activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management etc. Şi pe parcursul lui 2010, este de aşteptat ca şi mai mulţi studenţi să se apuce de afaceri, întrucât de la începutul anului au luat deja fiinţă trei firme.

Potrivit prevederilor HG nr.166/2003, studenţii care pun bazele unei afaceri proprii beneficiază de anumite scutiri de la plata taxelor şi impozitelor. Cristina Lupulescu, director ORC Gorj, spune că aceste scutiri privesc:

-tarifele pentru serviciile de asistentă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale;

- taxele si tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale;

- taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate comercianţilor la constituire;
- taxele si tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent;

- tarifele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţată de judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal;

- taxa de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în forma autentică este obligatorie. Studenţii care vor să pornească o afacere pe cont propriu trebuie să ştie însă că nu fac obiectul facilităţilor fiscale taxa de verificare şi/sau rezervare firmă şi/sau emblemă, precum şi taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.

Studenţii se pot asocia

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studenţii trebuie să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată, să fie cel puţin în anul II de studiu, să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii şi să nu fi depăşit vârsta de 30 ani.

Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul.
Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale. Prin urmare, facilităţile fiscale de mai sus se acordă numai pentru constituirea unei firme, nu şi în cazul dobândirii acesteia prin cesiunea părţilor sociale de la o altă persoană. Această măsură de sprijinire a tinerilor întreprinzători nu se aplică studenţilor cetăţeni străini care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior pe teritoriul României.

Dacă în termen de 3 ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată. Cristina Lupulescu mai precizează că şi-n judeţul Gorj au existat astfel de cazuri.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: