Opoziția de la putere

Avem cinci formațiuni politice în parlament, trei dintre acestea fiind la guvernare. În opoziție ar fi teoretic PSD, al cărui lider, Marcel Ciolacu, doar simulează o luptă cu Iohannis și guvernul. Mai zice câte una, să nu fie evident blatul pe care îl are cu președintele, dar de făcut nu face decât mutări primite în plic. Mai sunt câteva voci răzlețe în PSD, dar cei care erau mai clonțoși au fost dați afată din partid, iar cei rămași preferă să tacă, pentru că s-a văzut cât de uzați au ieșit social-democrații din lupta cu „sistemul“.

Ar mai fi în opoziție AUR, un partid greu de descris, previzibil din multe puncte de vedere, dar care nu are suficientă credibilitate. Liderii AUR sunt luați în seamă de presa centrală doar dacă fac circ, ținând doar de ei să se definească drept politicieni care știu ce vor.

Despre opoziția neparlamentară, care ar trebui asigurată de cei care nu au făcut pragul electoral, nici nu poate fi vorba. Ponta și Băsescu au cam dispărut, iar pe Tăriceanu îl vedem doar la DNA.

În aceste condiții, asistăm de câteva săptămâni la o opoziție care se face din guvern. Cei de la USR PLUS le fac opoziție celor de la PNL și invers. Ministrul Năsui de la USR a spus că ar vrea să-și respecte promisiunea din campanie privind scutirea de impozit a salariului minim, sugerând că nu îl lasă guvernul. Primarul liberal Emil Boc a ieșit cu critici dure la adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu de la PLUS, legate de campania de vaccinare. Ministrul liberal de la Energie l-a criticat public pe cel reponsabil cu IMM-uri, cei de la USR PLUS l-au atacat pe ministrul Educației legat de schimbarea directorilor de școli și așa mai departe.

Cele două formațiuni își fac opoziție în speranța că, atunci când se sparge guvernarea, fiecare își va putea salva cât mai mult din imagine. În lipsa unei opoziții reale, s-ar putea ca acest tip de teatru politic să dea rezultate. Există însă și riscul să se confirme vorba aia cu al treilea care câștigă atunci când doi se ceartă.

PNL și USR își fac opoziție și în Gorj. Îl vedem pe deputatul Radu Miruță de la USR cu critici privind conducerea CE Oltenia, privind numirea directorilor de școli și așa mai departe, dar și pe deputatul liberal Dan Vîlceanu care îi răspunde, acuzându-l că îi place circul. Despre opoziția de la Gorj, ce este de zis? Dacă este să ne referim la partidele parlamentare, dinspre PSD vine doar o tăcere asurzitoare, iar dinspre AUR nu vine nimic, partidul având doar electorat, nu și lideri. Opoziția neparlamentară se reface probabil după eșecul de la alegeri.

Nu mai avem alegeri până în 2024, așa că mai puțină gălăgie politică nu strică. Dar parcă atacurile astea dintre USR PLUS și PNL, formațiuni aflate la guvernare, sfidează puțin bunul simț.

Vizualizări: 3,767

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: