Orban și Barna sacrifică guvernul pentru un post

Motivul pentru care negocierile pentru formarea unui nou guvern s-au blocat este unul rușinos. Orban și Barna își doresc același post de președinte al Camerei Deputaților, pentru a nu-și pierde autoritatea în propriile partide, și pentru asta invocă principii și alte aiureli.

Dacă sunteți altfel de politicieni, voi, liberalilor, dați cu Ludovic Orban de pământ, iar voi, useriștilor, cu Dan Barna de toți pereții.

Situația politică a României este una complicată după alegerile din 6 decembrie. Avem cinci formațiuni intrate în parlament și o singură variantă decentă de guvernare: PNL - USR PLUS - UDMR. Cum să blocați negocierile după două zile, pentru că vreți doi oameni aceeași funcție? Cum să apară președintele Iohannis după consultările cu partidele politice și să spună că nu are o propunere de premier, deși Câțu a fost anunțat de câteva zile?

PSD vrea guvern de uniune națională, dar numai cu Rafila premier. Asta ar însemna să fie invitate toate partidele la guvernare, deși îmi este greu să văd AUR în orice guvern, mai ales alături de UDMR.

PNL nu acceptă decât premier liberal, USR PLUS ar avea să dea premierul chiar dacă a ieșit pe locul al treilea. Ba chiar și AUR, partidul de pe locul al patrulea, ar fi dispus să facă guvernul în jurul propriului prim-ministru.

Sărbătorile bat la ușă, intrăm în anul viitor fără buget, cu guvern interimar care are puteri limitate, dar bătălia pe ciolan este crâncenă. Măcar de formă să ne fi spus oamenii ăștia că au negociat programul pe sănătate, pe educație, pe ceva. Că așa ziceau înainte de alegeri, că vor negocia programe, principii. Nu posturi.

Nu a fost nimeni naiv să îi creadă, dar situația e chiar complicată și poate ar trebui aplicată vorba aia: când doi se ceartă, al treilea câștigă. Nu m-am prins unde este în ecuația asta Iohannis, care ne-a transmis că nu are soluții și atât. O face el ceva în culise, mă gândesc, că a fost prea sec anunțul.

Vizualizări: 4,276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: