Votul, ca formă de protest

Analiștii politici încearcă să înțeleagă în aceste zile cine sunt oamenii care au votat AUR și ce i-a determinat să facă asta. Alianța pentru Unirea Românilor a avut sub 1% la alegerile locale și este împotriva logicii politice să ajungă la 9% în doar două luni.

Proiectul politic AUR are mai bine de un an, a crescut greu, iar la un moment dat a explodat. Cum? A mers pe mesaje naționaliste, pe apărarea bisericii și a familiei tradiționale. Totuși, la fiecare alegeri sunt patru-cinci partide care merg pe mesajele astea și nu au răzbit. Care a fost secretul AUR?

Valul care a ridicat AUR pare să fi fost conceput după același manual care acum câțiva ani a produs surpriza USR, doar că mesajele au fost diferite. Cheia pare să fie în Diaspora, acolo unde sunt milioane de români măcinați de problemele generate de dezrădăcinare, oameni care acuză clasa politică pentru faptul că sunt nevoiți să muncească afară, departe de familii, uneori suportând umilințe din partea angajatorilor și nu numai.

AUR a prins bine la românii care au muncit în fermele din străinătate, a prins bine la șoferii de TIR, o categorie intens exploatată, chiar dacă ceva mai bine plătită decât altele. A prins bine la cei care s-au considerat nedreptățiți în relația cu instituțiile statului.

Am citit recent o analiză din care a rezultat că AUR a fost pe locul al doilea sau al treilea în localități în care mulți oameni sunt plecați la muncă în străinătate, semn că aceștia și-au sunat rudele din țară pentru a vota partidul lui George Simion.

Cine sunt oamenii care reprezintă AUR?, se întreabă ziariștii, politicienii și nu numai. Pentru alegătorii acestui partid nu a contat răspunsul la această întrebare. Ei au votat ca formă de protest împotriva politicienilor din ultimii 30 de ani, pe care îi găsesc vinovați pentru problemele pe care le avem cu toții la acest moment. Au votat cu speranța că lucrurile vor fi schimbate în bine, deși nu le-a spus nimeni cum ar putea AUR face asta.

Am reușit să vorbesc cu câțiva votanți AUR, oamenii cred sincer în proiect și nu sunt de condamnat. Am mai văzut însă oameni care au intrat în politică având credința că pot schimba lucrurile în bine. Unii s-au retras dezamăgiți, alții s-au integrat în sistemul politic corupt, cu care își propuseseră să lupte. Alții au fost executați de sistem. Nu am văzut pe nimeni să reușească, dar asta nu înseamnă să le dăm în cap celor care încă mai încearcă, celor care încă mai cred că țara asta mai poate fi adusă pe șine.

În altă ordine de idei, va fi o guvernare interesantă, în care PNL va avea opoziție în propriul guvern, din partea USR, dar și o opoziție extrem de vocală în parlament, din partea AUR. Nu știu dacă pesediștii vor mai avea loc să facă agenda discuțiilor, mai ales că mulți lideri de opinie ai PSD au fost trași pe dreapta.

Una peste alta, întotdeauna este utilă o voce naționalistă în parlament. Acum, cu doar cinci formațiuni și o singură variantă de guvernare - PNL, USR, UDMR - ne putem da seama că anul electoral 2024 va fi extrem de interesant. Vor fi patru rânduri de alegeri atunci, și locale, și parlamentare, și europarlamentare, și prezidențiale. Este foarte probabil ca atunci toate alegerile să fie câștigate de aceeași formațiune, miza fiind uriașă și pentru partide, și pentru țară. Să sperăm că atunci vom putea vota oameni și partide care au făcut ceva în cei patru ani, nu doar împotriva celor care și-au bătut joc de votul din 2020.

Vizualizări: 2,852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: