„Ori te distrug, ori închizi dosarul lui Patriciu”

Pentru prima dată de la declanşarea scandalului „stenogramelor ticăloşite”, apărute în cotidianul „Curentul”, preşedintele Băsescu a spus, deschis, ce crede despre comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu şi al lui Bogdan Chireac în cazul ANI. Preşedintele a susţinut în emisiunea „Naşul” difuzată pe B1 TV că Sorin Roşca Stănescu a conversat mult mai brutal la Cotroceni.

Radu Moraru: S-au pus... eu am fost acuzat că am pus tunurile pe presă, noi în emisiunea "Naşul", că aţi văzut că este o stenogramă celebră, şi Bush a citit-o acum şi mâine i-o trimit lui Sarkozy. La un moment dat se vorbeşte despre un şantaj acolo, telespectatorii au văzut, este vorba aici despre personajul Sorin Roşca Stănescu. Tot cam aşa a dialogat cu dumneavoastră atunci când aţi spus, acum mulţi ani, că prin telefon a încercat să vă şantajeze? Tot în stilul ăsta a decurs conversaţia?

Traian Băsescu: Nu aşa, mult mai brutal. Atunci am înţeles că este un mafiot 100% şi am citit şi eu, am văzut în "Curentul" stenograma. Este exact tipul de dialog din filmul "Naşul". Nu întâmplător este poreclit "naşul" şi probabil mulţi oameni...

Radu Moraru: Numai de ieri i-am luat porecla, numai, gata. Asta, gata. "Naşul" este numai aici.

Traian Băsescu: Nu este ca între voi?

Radu Moraru: Nu. "Naşul", de ieri, gata, i-am luat porecla. Nu, dar să vă spun o chestiune interesantă. Ştiţi că presa trebuia să relateze că stenogramele respective din "Curentul" noi le-am dat pe B1TV. Audienţă enormă că toţi ceilalţi era linişte, nu dădea nimeni, pâs. O zi întreagă nu a dat nimeni nimic. Doar B1TV, parcă era "Europa Liberă" de pe vremuri. La relatare trebuia să spună: aseară la emisiunea "Naşul" s-a vorbit... nu puteau să zică de "Naşul" că se încurca lumea, zice de Sorin Roşca Stănescu. Este prima oară când toate relatările vorbesc de SRS, Sorin Roşca Stănescu...

Traian Băsescu: Şi emisiunea "Naşul".

Radu Moraru: Deci de ieri Sorin Roşca Stănescu auf wiedersehen, s-a terminat, noi suntem "Naşul". Bun, revenim la stilul ăsta de presă. S-a spus că dumneavoastră aţi contribuit enorm la destructurarea presei, la cum să spun? Chiar într-o emisiune TV aţi spus că Bogdan Chirieac face parte din presa ticăloşită, aţi spus-o acum câteva luni.

Traian Băsescu: Da, şi nu v-a probat această stenogramă? Eu am observat că încerca să îl apere Macovei, dacă am înţeles bine stenograma. Domnule, ăsta a avut comportamentul unui peşte. A unui peşte care îi duce domnului Roşca Stănescu victima pentru şantajat. Ăsta este Chirieac. Deci ...

Radu Moraru: Mi-a plăcut titlul. Pot să vi-l spun din "Gândul", de la Cristian Tudor Popescu? Titlul era aşa, zice... Spunea aşa... Cum spunea? Nu, nu, cum îl cheamă pe el? "Bogdan Chirieac a condus-o pe nevinovata ANI la lupul SRS".

Traian Băsescu: Să ştiţi că nu este singular acest mod de a face presă. Ce aţi văzut...

Radu Moraru: Dar este presă sau este o organizaţie de...?

Traian Băsescu: Este o organizaţie. Nu aţi văzut că şi Roşca Stănescu nu spune "eu", "noi, noi"...

Radu Moraru: Ce ligă o fi asta? Că am văzut că este altă ligă, se cheamă într-un fel?

Traian Băsescu: Este liga din sistemul ticăloşit, domnule Moraru, de care, domnul Moraru, de care vorbeam în anul 2004 şi acum aveţi şansa uriaşă, toţi, români şi ziarişti, să o vedeţi la suprafaţă. Uitaţi-o cât este de disperată, a ajuns să utilizeze mijloacele mass-media pe care le au la dispoziţie pentru intoxicări. Păi unde? Acest domn, SRS, da?, să nu îi mai spunem "naşul", că vă degradez...

Radu Moraru: Aţi arătat încolo şi am zis că nu mai este...

Traian Băsescu: Acest domn, pur şi simplu, este o părticică, o picăturică din gurile de foc de atac pe tot ce înseamnă ce nu le convine lor. Lor! Lor înseamnă mai mulţi, între care eu v-o spun şi poate o să spuneţi: "Domnule preşedinte Traian Băsescu, eşti în campanie, vezi-ţi de candidatură, de ce ataci pe unul sau pe altul?" Pentru că cinci ani nu am putut să vorbesc, condiţia de preşedinte în funcţie nu-mi permitea, dar cea de candidat îmi permite. Vreau să ştiţi că expresia sistemului ticăloşit în România este ce vedeţi la Realitatea şi la Antene, tot acolo vedeţi oamenii care nici pe departe nu gândesc cum spun, dar pentru bani direcţia lor de atac este cine este inamicul public nr. 1 a ceea ce înseamnă, aşa cum spunea Stănescu, noi, preşedintele. Păi ne-a oprit să privatizăm Poşta, ne-a oprit să privatizăm sarea, Transelectrica...

Radu Moraru: Bine, ei mai spun ceva: ca să luaţi, că aţi luat dumneavoastră tot. De-aia i-aţi oprit ca să luaţi dumneavoastră tot.

Traian Băsescu: Da. Să le duc acasă. Deci, aceşti "noi" înseamnă instrumente de gen Chirieac, Roşca Stănescu. Să îi fac mari şi pe alţii pomenindu-le numele?

Radu Moraru: Nu.

Traian Băsescu: Nu ar merita.

Radu Moraru: Mă zgârie fantastic de tare unele nume...

Traian Băsescu: În spatele... Să ştiţi că sunt unii care se pretind onorabili, ştii? Dar s-au compromis din lăcomie, din lăcomie. Vorbesc de ziarişti. În spatele lor sunt cei cu bani şi proprietari de trusturi de presă. Fie că vorbim de Vântu, fie că vorbim de Voiculescu.

Şantajul de presă, denunţat de ziarul „Curentul”

Ziarul „Curentul” a publicat trei rânduri de stenograme din înregistrarea realizată în timp ce doi jurnalişti, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, îl şantajau pe şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei. Potrivit înregistrărilor, Roşca Stănescu ameninţa cu publicarea unui document în care Macovei apare ca fiind martor al unui împrumut de 100.000 de euro. Deşi Macovei susţinea că este doar martor şi că era vorba de un împrumut între un avocat şi o altă persoană, jurnalistul spunea că are informaţii că era vorba de cămătari şi că el ar fi fost de fapt beneficiar al împrumutului, nu martor. Mai mult, cei doi jurnalişti au făcut referiri la nişte relaţii amoroase ale lui Macovei, care i-ar fi putut dăuna în căsnicie.

În schimbul nepublicării acestor informaţii, Sorin Roşca Stănescu i-a cerut lui Macovei informaţii despre trei lideri ai PDL, Blaga, Berceanu şi Videanu, spunând că doreşte de fapt să ajungă la Traian Băsescu. Televiziunile centrale au ignorat subiectul timp de o zi şi jumătate, după care au pus accentul pe faptul că înregistrarea a fost ilegală, nu pe şantajul de presă.

Din înregistrările publicate pe site-ul ziarului Curentul au ieşit la iveală şi alte lucruri interesante, dincolo de şantajul propriu zis. Astfel, ziaristul Bogdan Chirieac spune că are informaţii certe despre faptul că Mircea Geoană duce toţi banii de campanie, zeci de milioane de euro, la soacră acasă şi nu îşi plăteşte datoriile din campanie, deoarece ştie că nu are şanse să fie ales.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: