Pacienţii gorjeni, fără reţete compensate!

Medicii de familie din Gorj au continuat şi luni protestul început la finele săptămânii trecute. Astfel, pacienţii nu au putut lua reţete compensate şi bilete de trimitere, urmare a protestului halatelor albe. Conducerea Casei de Sănătate Gorj dă asigurări că medicii care refuză semnarea adiţionalului vor rămâne fără contractul cu Casa. Salariile mici, dar şi faptul că doctorii de familie semnează contractele-cadru retroactiv din cauza haosului birocratic, au stârnit nemulţumirile medicilor.

Printre nemulţumirile medicilor de familie se regăseşte modalitatea de operare cu cardul de sănătate. Acest document le dă de furcă atât medicilor, cât şi pacienţilor. Erorile provenite din utilizarea deficitară a softului în care se operează cu cardul de sănătate sunt plătite din buzunarele doctorilor, spun ei. “Protestăm pentru faptul că nu merge sistemul informatic. Cardul este când funcţional, când nefuncţional. Trebuie să stai o jumătate de oră, o oră cu un pacient ca să poţi să îi validezi serviciile”, a declarat un medic de familie. Când vine vorba de bani, medicina de familie pare deficitară şi în ceea ce priveşte subfinanţarea domeniului, dar şi fondul de salarii. “Suntem prost plătiţi. Salariile sunt cele mai mici din celelalte grile de salarizare”, a mai spus medicul.

Fără contract cu CJAS
Medicii primesc, totuşi, un avertisment dur. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate îi avertizează pe aceștia că li se va încheia contractul cu Casa, dacă refuză să semneze noile acte adiționale. Veniturile medicilor de familie sunt condiţionate de acest contract. “Cei care refuză să facă acest lucru şi nu semnează contractul, începând de astăzi nu mai sunt în relaţie contractuală cu Casa. Se vor lua măsuri împotriva lor dacă avem o singură reclamaţie de la un asigurat”, a precizat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Medicii de familie din toată țara au spus că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Aceștia vor renegocierea contractului-cadru. Documentul ce conţine revendicările lor a fost trimis autorităţilor sanitare şi preşedintelui Klaus Iohannis.

Vizualizări: 241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: