Film-documentar despre Ecaterina Teodoroiu

Un nou film despre eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, va fi realizat în curând. Inițiativa aparține publicistului Dorin Brozbă, care vrea să realizeze un documentar despre viața Eacterinei Teodoroiu și faptele de vitejie de care a dat dovadă gorjeanca în Primul Război Mondial.

Despre Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, au fost realizate mai multe filme, încă de la sfârșitul anilor '70. Scriitorul Dorin Brozbă consideră că Eroina de Jiu nu este promovată pe măsura faptelor. În aceste condiții, publicistul și-a propus să realizeze un film în cinstea uneia dintre cele mai emblematice figuri feminine din istoria poporului român, mai ales că în parcursul său de scriitor a cules multe date și informații prețioase legate de viața și faptele Ecaterinei Teodoroiu care au fost materializate în cartea sa intitulată "Cătălina, Eroina de la Jii". "Acest film îl fac în colaborare cu primăria și Consiliul Local Târgu Jiu, cu Muzeul Județean Gorj. Chiar în urmă cu câteva săptămâni, primăria Târgu Jiu a intrat în posesia unor materiale de arhivă de la Arhiva Națională de Filme pe care noi le vom folosi în acest filmuleț care va avea în jur de 30-40 de minute, pe format DVD și, ne-am propus ca lansarea acestuia să se întâmple în octombrie 2016, exact la aniversarea a 100 de ani de la celebrele bătălii de la Jiu", a declarat Dorin Brozbă.
Ecaterina Teodoroiu s-a născut în satul Vădeni de la lângă Târgu Jiu și a decis să lupte cot la cot cu ostașii români în timpul Primului Război Mondial, pentru a-și răzbuna frații uciși pe front de armata bavareză dar și pentru a ajuta la dezrobirea țării. Ecaterina a murit în data de 22 august 1917, în timpul luptelor care s-au dat pe Dealul Secului, undeva în județul Putna, actualmente județul Vrancea, în timp ce se afla în fruntea unui pluton de ostași.

Vizualizări: 344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: