Păcuraru, din nou la DNA în dosarul Morega

Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru s-a prezentat ieri dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită. Dosarul respectiv îl vizează şi pe liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care este judecat în prezent într-un alt dosar întocmit pe numele său de procurorii anticorupţie şi în care se declară nevinovat.

La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Paul Păcuraru a declarat că dosarul în care este cercetat este unul politic, precizând că în perioada următoare "va fi coadă la DNA". Anterior, fostul demnitar declarase chiar că în România se face poliţie politică, declaraţiile survenind după ce acesta aflase că îi fuseseră ascultate convorbirile telefonice pe care le-a avut cu şeful PNL Gorj. Păcuraru a mai spus ieri că va demonstra cu probe că în acest dosar nu există niciun prejudiciu.

La sfârşitul lunii octombrie, fostul ministru al Muncii declara, la ieşirea de la DNA, că a fost citat pentru a da din nou o declaraţie în dosarul în care este cercetat pentru corupţie şi că le-a spus procurorilor că vrea ca ancheta să fie finalizată mai repede, pentru ca dosarul să ajungă în instanţă. Păcuraru preciza că a semnat un proces-verbal în care arată că nu vrea să facă nicio declaraţie în acest dosar. În 24 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe şeful statului pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Nicolae Paul Anton Păcuraru, în acea perioadă ministru al Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, pentru luare de mită în dosarul 239/P/2007.

Ulterior, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, procedura de cercetare a miniştrilor şi foştilor miniştri s-a modificat, în sensul că, dacă ei deţin şi funcţia de parlamentar, este necesar ca Parlamentul să-şi dea avizul. Astfel, în cazul lui Păcuraru era nevoie de avizul Senatului. În 26 august, Senatul a acceptat sesizarea DNA. Păcuraru a fost pus oficial sub acuzare în 19 septembrie, demnitarul prezentându-se atunci la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

Potrivit anchetatorilor, Dan Ilie Morega ar fi obţinut de la Paul Păcuraru numirea lui George Romanescu în funcţia de inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. În schimb, Morega l-ar fi sprijinit pe fiul acestuia Mihnea Păcuraru să obţină, pentru firmele sale, o serie de contracte cu societăţi de stat din judeţul Gorj. George Romanescu a fost numit în fruntea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj pe 15 iunie 2007 pe o perioadă de maximum şase luni. Păcuraru ar fi fost înregistrat când l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, să intervină la directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexelor Turceni şi Rovinari pentru ca societatea fiului său, Intratest, să obţină contracte.

Fostul ministru al Muncii declara că, într-o convorbire cu fiul său, liderul liberal din Gorj s-ar fi oferit să îl ajute pe acesta în legătură cu un contract. Fiul ministrului, Mihnea Păcuraru, ar fi refuzat politicos oferta, anunţându-l pe Morega că respectivul contract a fost câştigat deja la licitaţie. Rectorul Adrian Gorun declara în perioada respectivă că Universitatea Constantin Brâncuşi ar fi încercat să deruleze astfel de contracte, dar că nu ar fi avut loc pe piaţă din cauza fiului lui Păcuraru, un liberal pe care alegătorii din colegiul său nu l-au mai votat pe 30 noiembrie pentru un nou mandat.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: