Pădure din zona Carierei Pinoasa, salvată de la defrişare

Asociaţia Bankwatch din România a dat o lovitură extrem de grea Complexului Energetic Oltenia după ce a obţinut în instanţă anularea acordului de mediu pentru extinderea carierei Pinoasa.

Asociaţia Bankwatch a salvat o pădure de 80 de hectare din judeţul Gorj după ce a obţinut în instanţă anularea unui acord de mediu care prevedea această defrişare masivă. Complexul Energetic Oltenia a fost cel care a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj un acord de mediu pentru defrişarea a 80 de hectare de pădure în vederea extinderii Carierei Pinoasa. Cariera Pinoasa se află în apropiere de oraşul Rovinari unde se află una dintre cele mai mari termocentrale pe cărbune din România, iar pe lângă ea mai există încă 10 exploatări de lignit ale căror efecte cumulative nu au fost analizate. Decizia Tribunalului Bucureşti vine la două luni după ce alte 130 de hectare de pădure au fost salvate de la tăiere în vederea extinderii aceleiaşi cariere. 

Potrivit Bankwatch, cererea de anulare a acordului de mediu s-a bazat pe faptul că procedura de mediu este realizată parțial, numai pentru o activitate conexă, defrișarea pădurii, în timp ce activitatea principală, realizarea unei exploatări de lignit pe 80 de hectare, nu este evaluată deloc. În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: