Pădurea – mărul discordiei dintre Primăria Godineşti şi Ocolul Silvic Motru

Ocolul Silvic Motru este acuzat că blochează restituirea pădurilor către foştii proprietari. Autorităţile comunei Godineşti reclamă faptul că nu pot elibera titlurile de proprietate din cauza Ocolului Silvic care refuză  să semneze documentaţia şi să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă.

Urmaşii foştilor boieri Dobrescu, din satul Câlceşti nu-şi pot ridica titlurile de proprietate deşi au câştigat acest drept în instanţă. Cei mai bătrâni locuitorii ai comunei susţin că pădurea a fost a acestora din moşi-strămoşi.

Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti, a declarat că activitatea sa privind eliberarea titlurilor de proprietate este îngreunată de Ocolul Silvic Motru”. Cu toate că avem sentinţe definitive, dumnealor refuză să  semneze documentaţia  invocând motivul că stabilirea amplasamentului nu este corectă. Au contestat hotărârea Comisiei judeţene de validare, au pierdut aceasta rămânând definitivă”.

Obiectul conflictului dintre cele două părţi îl reprezintă o suprafaţă de 150 ha de pădure validată prin sentinţă civilă.

Titlurile de proprietate  trebuie semnate de Ocolul Silvic

Titlurile de proprietate trebuie semnate, potrivit  legislaţiei în vigoare, de directorul Direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală, din fiecare judeţ, pentru terenurile agricole, respectiv de şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, pentru terenurile cu vegetaţie forestieră.

Terenurile agricole pot fi retrocedate în suprafaţă de cel mult 50 ha de proprietarul deposedat, iar terenurile forestiere în suprafaţă de cel  10 ha de proprietarul deposedat.

În situaţia în care suprafaţa de teren preluată a fost mai mare decât cea care putea fi restituită în natură se vor atribui suprafeţe din terenurile trecute în proprietatea comunei .Dacă acest lucru nu e posibil se vor acorda despăgubiri pentru diferenţa de teren neretrocedat.

În acest context titlurile de proprietate nu se pot emite fără acordul Ocolului Silvic.

Pădurea aparţine statului

Ocolul  Silvic Motru dispune de o hartă din 1930, descoperită ulterior pronunţării hotărârii judecătoreşti, care delimitează o suprafaţă de aproximativ 200 ha de pădure ce aparţinea domeniului statului.

Petre Bratiloveanu, şeful Ocolului Silvic ne-a declarat : ”La momentul judecării cauzei nu aveam această documentaţie. Planul autentic a fost descoperit după aceea. Moştenitorii nu aveau planuri clare. Printr-o expertiză au găsit locaţia respectivă. Revendică vreo 150 ha, pe noi ne încurcă foarte mult amplasamentul, aceştia refuând să ia pădure în altă parte. Sentinţa e dată din 2007, dar abia acum s-au gândit să o pună în aplicare”.

Ocolul Silvic va cere revizuirea sentinţei

Juriştii Direcţiei Silvice Gorj susţin că vor avea câştig de cauză, de această  dată. Ei speră ca probele noi pe care le prezintă în instanţă să atragă anularea hotărârii judecătoreşti.

Referitor la această situaţie, Ion Andonie, juristul Ocolului Silvic Motru ,ne-a declarat: ”Vom face o cerere de revizuire a sentinţei pronunţate de Judecătoria Târgu Jiu în baza art.322 pct.5 din Codul de Procedură Civilă. Solicităm să fie anulată hotărârea Comisiei Judeţene. Vom cere expertiză care să arate că pădurea aparţine statului. Din actele  prezentate de ei nu reiese că au avut pădure sau teren arabil”.

Prezicerile  ONG-urilor s-au adeverit

Un număr de 36 de organizaţii neguvernamentale ale Coaliţiei ONG- Natura 2000 au trimis, o scrisoare deschisă către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cât şi Ministerului Mediului prin care se arătau îngrijoraţi de soarta pădurilor ce urmau a fi retrocedate.

ONG-urile erau de părere că restituirea pădurilor cu rol de protecţie, respectiv a celor care asigură protecţia surselor de apă potabilă şi a celor care au ca rol principal prevenirea eroziunii solului, a alunecărilor de teren şi a inundaţiilor vor avea efecte negative asupra populaţiei trăgând un semnal de alarmă încă de acum câţiva ani.

De asemenea, reprezentanţii lor preziceau de pe atunci că retrocedarea pădurilor  va da naştere la discuţii aprinse între reprezentanţii ROMSILVA şi autorităţile locale.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: