Pădurile urbane, o soluție pentru schimbările climatice

Pădurile Miyawaki înseamnă plantarea de diverse soiuri de arbori autohtoni, pe o suprafață mică de pământ, și care cresc cu o intervenție minimă din partea omului. Astfel de păduri în miniatură au început să apară în orașe ca soluție pentru lupta față de schimbările climatice.

Pentru că spațiul disponibil pentru plantarea pădurilor nu este întotdeauna, peste tot în lume, atât de generos cât ar fi nevoie, o metodă inspirată de un japonez a căpătat popularitate. Metoda Miyawaki presupune plantarea deasă, pe un petic de pământ, a unei mari varietăți de copaci autohtoni, care trebuie apoi lăsați să crească cu o intervenție minimă. Rezultă, potrivit susținătorilor metodei, ecosisteme complexe perfect adaptate condițiilor locale care îmbunătățesc biodiversitatea, cresc rapid și absorb mai mult CO2.

Metoda Miyawaki a fost inventată de un botanist japonez, Akira Miyawaki care a descoperit că zonele protejate din jurul templelor și cimitirelor din Japonia conțin o varietate largă de vegetație nativă care formează ecosisteme. Astfel a luat naștere metoda care îi poartă numele și care prioritizează dezvoltarea pădurilor folosind specii native.

Pădurile Miyawaki pot deveni ecosisteme mature în 20 de ani, comparativ cu 200 de ani, cât îi ia unei păduri să se regenereze singură. Aceste ecosisteme funcționează ca oaze pentru biodiversitate, adăpostind de 20 de ori mai multe specii decât pădurile care nu sunt native. Printre speciile care trăiesc în astfel de păduri se numără polenizatori precum fluturi, albine și gândaci, dar și melci și amfibieni.

Popularitatea pădurilor Miyawaki a crescut în ultima vreme, prin inițiative din India, Amazon și Europa (proiecte precum Urban Forests în Belgia și Franța și Tiny Forest în Olanda).

Pădurile urbane au multe beneficii pentru comunitățile unde sunt create: îmbunătățesc sănătatea psihică a oamenilor, reduc efectele dăunătoare ale poluării aerului și ajută la scăderea temperaturilor în orașe. Însă cei mai mulți aleg să creeze grădini în miniatură pentru a combate efectele schimbărilor climatice: reîmpăduririle fac parte din strategiile prin care se limitează creșterea temperaturilor globale cu 1,5 grade Celsius, a informat green-report.ro.

Vizualizări: 1,008

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: