Palat din ciocolată de la Crasna, oferit lui Iohannis

Palatul Cotroceni va avea în primele zile ale lui 2015 o clonă făcută din ciocolată la o fabrică din Gorj, uriașa machetă urmând să fie făcută cadou chiar președintelui Klaus Iohannis. Lucrarea e realizată în „județul premierului” după ce prințul Paul și prințesa Lia au fost încântați de produsele realizate de fabrica înființată la Crasna de o familie de belgieni, de trei zile aici lucrându-se fără întrerupere pentru ca totul să fie gata la timp. Culmea este că niciunul dintre cei implicați în proiectul respectiv nu a fost vreodată la Cotroceni, doar internetul și imaginația ajutându-i pe angajați să ducă la bun sfârșit întreaga lucrare.

Marie Carels s-a cunoscut cu prințul Paul și prințesa Lia la o recepție a ambasadei Belgiei la București, fabrica sa de la Crasna fiind cea care a oferit dulciurile cu această ocazie. Acum, după instalarea lui Iohannis la Cotroceni, prințul Paul și prințesa Lia s-au gândit la un cadou cu totul și cu totul original pentru noul președinte și așa au ajuns să comande la Crasna o machetă din ciocolată a palatului în care va sta șeful statului. După primirea comenzii pentru Marie Carels au început însă adevăratele probleme, norocul său reprezentându-l internetul.

„Am stat pe internet și am căutat fotografii și schițe din satelit cu palatul Cotroceni pentru că nu am fost acolo și nu aveam cum să facem lucrarea fără să vedem despre ce este vorba. Noi am reprezentat doar o parte din palat, pentru că el este foarte mare, iar partea dinspre sud ni s-a părut cea mai interesantă. Am făcut cu drapel, cu galerie, arcade, așa cum este originalul. Am fi făcut și întregul palat că nu era o chestiune decât de timp, dar atunci am fi avut nevoie de o lună ca să îl lucrăm pe tot”, a spus patroana din Belgia a fabricii de la Crasna.

Comandă princiară

Până ieri la prânz palatul din ciocolată prinsese deja contur. Ferestrele, arcadele și chiar aleile din jurul palatului erau realizate din ciocolată, Marie Carels fiind convinsă că va reuși să își mulțumească în cele din urmă clienții, comanda fiind una extrem de pretențioasă. „Este inedit ceea ce facem, dar am acceptat pentru că prințul Paul și prințesa Lia ne cunosc deja de mult timp, după o întâlnire la o recepție de la Ambasada Belgiei. Acum prințesa Lia m-a rugat să fac Palatul Cotroceni pentru instalarea noului președinte, a președintelui Iohannis și de aceea ne-am grăbit să facem totul cât mai repede pentru ca până în ianuarie să fie gata”, a spus femeia de afaceri.

Pozele de pe internet și schițele cu Cotroceniul nu au fost suficiente, ciocolatierii gorjeni având nevoie de machete din carton realizate în așa fel încât să reproducă originalul cât mai bine, în cele din urmă rezultând un palat din ciocolată care are cam un metru și jumătate lungime pe un metru lățime, înălțimea fiind de vreo 40 cm. Cu toții au trebuit să se miște însă foarte repede pentru că materia primă cu care lucrau ori curge dacă e prea caldă ori se solidifică și devine „lemn” dacă e prea rece. Angajații fabricii de ciocolată au reușit să facă însă minuni. „Șefa noastră ne-a învățat cum să sculptăm ciocolata și să facem fiecare piesă în parte. A fost alături de noi în continuu și am realizat o lucrare extrem de frumoasă”,  a spus Ion Popescu, unul dintre angajații fabricii de la Crasna.

Mai e de muncă

Deși în poză ar putea părea că palatul din ciocolată ce va ajunge la Iohannis e deja gata, la el mai e de muncă, undeva în jurul datei de 10 ianuarie acesta urmând să fie transportat la București și predat celor care au comandat lucrarea. Până acum noul palat a „înghițit” deja peste 20 de kilograme de ciocolată albă și neagră, iar pentru Marie Carels marea provocare este să reușească să ducă palatul întreg în capitală, orice fisură ce ar putea să apară pe perioada transportului fiind fatală lucrării. Atunci ar putea ajunge la Cotroceni și cei care au muncit la realizarea palatului din ciocolată, niciunul dintre angajații fabricii, dar nici măcar patroane nefiind vreodată pe la sediul Administrației Prezidențiale pentru a vedea pe viu clădirea pe care au modelat-o acum și au făcut-o atât de dulce.

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: