Pandurii a câştigat procesul cu CE Oltenia

Marin Condescu a avut o nouă victorie de etapă în „războiul” cu Laurenţiu Ciurel. După ce acum două zile a primit NUP de la DNA pe un dosar pornit de la o plângere a lui Ciurel, ieri Pandurii a câştigat la Tribunalul Gorj procesul prin care CE Oltenia cerea returnarea a 19 milioane de RON pe care clubul i-a primit din 2009 încoace de la companiile miniere.

Tribunalul Gorj a respins ieri acţiunea Complexului Energetic Oltenia, prin care compania condusă de Laurenţiu Ciurel a cerut clubului Pandurii să returneze suma de 19 milioane de lei, cu care companiile care au format CEO au finanţat clubul din 2009 încoace. Acţiunea lui Ciurel a pornit de la un control al Curţii de Conturi, care a constatat că sumele au fost prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli, dar la alt capitol decât ar fi trebuit. Ciurel a considerat că trebuie să recupereze suma fie de la Pandurii, fie de la directorii care au aprobat finanţările, în cazul în care va pierde procesul.

CE Oltenia a pierdut un proces similar luna trecută şi cu Minerul Motru, astfel că era de aşteptat că va pierde şi cu Pandurii. Preşedintele clubului, Marin Condescu, a spus că sumele au fost date corect, câtă vreme au fost prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli, aprobate prin hotărâri de guvern. Complexul Oltenia poate ataca decizia pronunţată ieri de Tribunalul Gorj.

Raportul Curţii de Conturi, la baza acţiunii

La începutul primăverii, Curtea de Conturi îşi făcea public raportul de activitate pe anul trecut şi acolo era scris negru pe alb că în 2011 fosta SNL Oltenia ar fi dat la Pandurii 8,8 milioane lei în condiţii nelegale. Primele declaraţii pe marginea celor constatate de Corpul de Control au fost făcute publice acum câteva luni de către directorul Diviziei Financiare din cadrul CE Oltenia, Daniel Pităroiu. Într-o conferinţă de presă, acesta a precizat că administraţia a depus plângere la instanţă pentru a recupera banii, CEO având de primit înapoi, teoretic, 18,8 milioane lei de la Pandurii şi încă un milion de la alte două echipe, Minerul Motru şi Minerul Mehedinţi. Conform lui Pităroiu, verificările Corpului de Control din cadrul CEO au început după ce Curtea de Conturi a obligat unitatea să recupereze 8,8 milioane lei cu care clubul de fotbal ar fi fost finanţat ilegal de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Suma a fost folosită în 2011, iar verificările ulterioare ale Corpului de Control au vizat fonduri cheltuite similar în 2010 şi 2009. „Iniţial a fost vorba de 8,8 milioane lei, dar Curtea de Conturi ne obliga pe noi să facem verificări pentru o perioadă mai mare din urmă. Acum aceste verificări s-au încheiat şi din ele reiese că avem de recuperat peste 19 milioane de lei, cea mai mare parte de la echipa Pandurii”, a declarat Pităroiu.

CE Oltenia poate fi scos din asocierea Pandurii

Clubul Pandurii este organizat ca asociaţie sportivă, iar în statut scrie că membrii asociaţi nu pot face acţiuni împotriva clubului. Dacă se va dovedi că acţiunea CE Oltenia a fost neîntemeiată, Pandurii poate cere excluderea CE Oltenia din asociere, pentru încălcarea statutului. De altfel, conducerea complexului a depus şi la poliţie plângeri penale împotriva conducerii clubului, dar rămâne de văzut în ce măsură se vor dovedi întemeiate.

Directorul Laurenţiu Ciurel s-a declarat de la început sceptic cu privire la câştigarea acestui proces, spunând că s-ar putea îndrepta pentru recuperarea banilor de la directorii care au aprobat finanţările. „Probabil nu o să câştigăm pentru că, în fond, nu e treaba clubului de unde a primit banii. Noi trebuie să recuperăm acele sume, conform Curţii de Conturi şi de la cine să-i luăm dacă nu de la cei care i-au dat?”, a spus Laurenţiu Ciurel, director CE Oltenia.

Câţi bani a cheltuit Pandurii de la promovarea în Liga I

2006: USMO + SNLO (2 milioane), Turceni (1,6), Rovinari (1,6), Consiliul Judetean (1), Consiliul Local (1), Artego (500 mii)

2007: USMO + SNLO (5,5), Turceni (5,2), Rovinari ( 6 ), CJ (1), CL (1,2), Artego (1)

2008: USMO+SNLO (4), Turceni (3), Rovinari (1,5), CJ (1,2), CL (1,2), Artego (1)

2009: USMO+SNLO (5), Turceni (3,5), Rovinari (2,5), CJ (1), CL (1,2), Artego (1,2)

2010: USMO+SNLO ( 6 ), Turceni (4), Rovinari (2,9), CL (1), Artego (1)

2011: USMO+SNLO (8), Turceni (4), Rovinari (3,5), CL (1), Artego (1)

2012: USMO+SNLO (8), Turceni (6,4), Rovinari (6,4), CL (1), Artego (1)

(Notă: din 2010 CJ nu a mai dat bani la Pandurii)

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: