Pandurii execută silit acţionarii. Sunt 2 milioane de euro!

Judecătoria Târgu Jiu a admis cererea clubului Pandurii privind executarea silită a acţionarilor pentru suma de 9,4 milioane de lei, adică în jur de două milioane de euro. Executorul judecătoresc Gheorghe Cerbulescu se va ocupa de ceea ce instanţa numeşte „executarea silită provizorie, pe riscul creditorului”. Decizia este fără cale de atac, ceea ce îi permite executorului să ceară blocarea conturilor acţionarilor. Sorin Boza - managerul CE Oltenia şi Marcel Romanescu - primarul din Târgu Jiu au avut reacţii pe acest subiect.

Decizia instanţei este fără cale de atac, spune principalul creditor Marin Condescu, care crede că de luni vor fi blocate conturile acţionarilor. „Ştiu că acţionarilor li s-a propus eşalonarea la plată, chiar pe patru ani, dar nu au dorit să audă”, a spus Condescu.

Sumele pe care acţionarii le datorează clubului nu sunt deloc mici şi au fost stabilite în vară de Tribunalul Gorj. „Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele să plătească reclamantului despăgubiri reprezentând contravaloarea cotizaţiei cu dobânda legală şi indicele de inflaţie după cum urmează: Complexul Energetic Oltenia SA - 6.398.608,88 lei, Consiliul Local Târgu Jiu - 2.090.028,93 lei, Consiliul Judeţean Gorj - 512.303,65 lei, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia - 414.525,03 lei. Respinge acţiunea faţă de pârâta ARTEGO SA”, a stabilit Tribunalul Gorj în luna iulie 2018. Decizia nu este definitivă, dar iată că este executorie. Dacă la final Pandurii va pierde procesul, va da înapoi banii executaţi acum. Asta doar teoretic, pentru că practic sumele ar putea fi cheltuite şi acţionarii nu ar mai avea de unde să recupereze apoi banii.

Ce spun Romanescu şi Boza

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, nu crede că se va ajunge la blocarea conturilor primăriei, din cauză că parte în cauză este Consiliul Local Târgu Jiu, care nu are conturi. „Acţionar în momentul de faţă nu este Primăria Târgu Jiu, ci Consiliul Local Târgu Jiu, care din câte ştiu eu nu are conturi. Nu cred că se va ajunge la blocarea conturilor primăriei în această fază”, a spus primarul Marcel Romanescu. Suma cu care ar putea fi executat Consiliul Local Târgu Jiu este de peste două milioane de lei.

Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a spus că societatea va face contestaţie la executare. „Pentru mine este foarte important că încuviinţarea de executare silită este pe riscul creditorului. Sentinţa iniţială nu este definitivă şi am atacat-o în termen legal. Această nouă hotărâre nu este supusă niciunei căi de atac, dar vom face contestaţie la executarea silită, pentru că avem această posibilitate. Fiind pe riscul creditorului, cel mai mare pericol ar fi să execute suma, să cheltuiască banii şi să nu mai avem apoi de unde să îi recuperăm, pentru că eu am încredere că în procesul apelat vom avea câştig de cauză la Curtea de Apel. Oricum, mai sunt paşi de făcut până la titlul executoriu”, a spus Sorin Boza. Acesta a spus că va încerca să aibă luni o discuţie cu ceilalţi acţionari, dar şi cu Emanoil Ciobanu, reprezentantul lichidatorului judiciar de la Pandurii, Consulting Company. „Este foarte important acest aspect, că executarea este pe riscul creditorului, ceea ce înseamnă că se ia în calcul posibilitatea că la Curtea de Apel lucrurile se vor schimba”, a spus Boza, sugerând că cei care îşi asumă un astfel de risc trebuie să fie atenţi.

Singurul acţionar de la Pandurii care a scăpat de executarea silită este Artego Târgu Jiu, faţă de care judecătorii au respins acţiunea.

Vizualizări: 1,930

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: