PARADOX: Gorjenii din secţiile de votare pierd dreptul de vot

Sute de gorjenii nu îşi vor putea exercita duminică dreptul de vot întrucât fac parte din birourile electorale ale circumscripţiilor sau secţiilor de votare aflate în altă localitate decât cea de domiciliu. Într-o asemenea situaţie se află şi bolnavii gorjeni care vor rămâne duminică spitalizaţi în diferite spitale din judeţ. Chiar dacă se vor afla la câţiva zeci de kilometri de casă, gorjenii nu vor avea posibilitatea nici să-şi voteze primarul, consilierii sau preşedintele Consiliului Judeţean.

Gorjenii care fac parte din birourile electorale ale circumscripţiilor sau secţiilor de votare din altă localitate decât cea de domiciliu nu vor putea să voteze duminică. Aceştia nu îşi vor putea alege nici măcar preşedintele Consiliului Judeţean şi nici consilierii judeţeni. Într-o astfel de situaţie se vor afla şi bolnavii care vor rămâne internaţi pe perioada week-endului în spitale situate pe raza diferitelor localităţi din judeţ. Potrivit unui comunicat de presă emis de Biroul Electoral Central cetăţenii cu drept de vot îşi pot exercita opţiunea la alegerile locale doar în localitatea în care au domiciliul şi nu pot vota în altă localitate dinjudeţ nici pentru consilierii judeţeni sau şeful CJ. “Alegătorii vor vota la aceeaşi secţie de votare pentru toate cele patru funcţii: primar şi consilier local, preşedinte al consiliului judeţean şi consilier judeţean”, se arată în comunicat. De asemenea, BEC precizează că cetăţenii care nu se vor afla duminică în localitatea de domiciliu, dar se vor afla în altă localitate din judeţ, nu pot vota doar pentru preşedintele consiliului judeţean sau pentru consilierii judeţeni la o alta secţie de votare decât cea la care sunt arondaţi. 

Voturi pierdute în proporţie de 99%

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că persoanele care fac parte din birourile circumscripţiilor sau secţiilor de votare aflate în localităţi apropiate de localitatea de domiciliu pot pleca temporar din secţie pentru a-şi exercita dreptul de vot. “În proporţie de 99% se vor pierde atât voturile persoanelor care fac parte din birourile electorale din alte localităţi decât cea de domiciliu cât şi cele ale bolnavilor gorjeni internaţi în spitale aflate pe raza altor localităţi. În ceea ce îi priveşte pe preşedinţii şi locţiitorii am încercat să-i arondăm la secţiile de votare existente pe raza localităţii de domiciliu pentru a nu-i priva de dreptul de a vota. Nu trebuie ignorat faptul că majoritatea au fost traşi la sorţi din listele persoanelor propuse de primăriile unde acestea au domiciliu”, a declarat Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.

INSTRUIRE

Preşedinţii şi locţiitorii de la toate circumscripţiile şi secţiile de votare din judeţ au fost instruiţi ieri, pentru ultima oară înainte de alegeri. Aceştia au fost împărţiţi în două serii, circumscripţiile electorale municipale, orăşeneşti şi comunale până la numărul 22 în prima serie, iar circumscripţiile electorale comunale numărul 23-70 în a doua serie. Fiecare a primit sarcini precise, iar pentru ca treaba să meargă ca pe roate, prefectul Liviu Andrei şi-a făcut public numărul de telefon şi a promis că va fi pe baricade în noaptea de după alegeri.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: