Parcul „Coloanei Infinitului”, la un pas de a fi cartier muncitoresc

În anii ’50, autorităţile comuniste au vrut să distrugă Coloana Infinitului dar şi parcul din preajma monumentului unde urma să se construiască un cartier muncitoresc. Povestea celor două decizii aberante ale autorităţilor locale comuniste începând cu 1948 la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” realizată de Cornel Şomâcu. Cel care aduce în faţa telespectatorilor documente relevante despre evenimente este Cristian Grecoiu, cercetător în cadrul Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale.

Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu a trecut prin momente grele după inaugurarea din 1938. Coloana Infinitului şi parcul ce o înconjoară au fost la un pas să dispară după 1950 din cauza unor iniţiative locale, norocul fiind că nici Academia Română şi nici Consiliul de Miniştrii nu au aprobat iniţiativele politrucilor locali cu patru clase.

Reţinem două tentative de dărâmare a Coloanei, una în 1951 când Sfatul Popular al oraşului a cerut Comitetului pentru Artă demolarea Coloanei iar cea de-a doua, în 1953, când din ordinul primului-secretar s-a tras cu tractorul de opera lui Brâncuşi, din fericire fără urmări.

Dacă aceste lucruri se cunosc acum, în arhivele locale s-au descoperit documente inedite care atestă faptul că tot în 1953 Sfatul Popular al oraşului Târgu-Jiu a cerut aprobarea organelor competente să parceleze terenul din Parcul Coloanei pentru locuinţe individuale. Cererea nu a fost aprobată de Comitetul de Stat pentru Arhitectură şi Construcţii şi astfel ne putem mândri şi astăzi cu acesta. Din documentele de arhivă aflăm că Sfatul Popular al Oraşului Târgu-Jiu desfiinţase chiar în documente parcul din punctul „Coloana Infinitului”, parcelase şi îl dăduse cetăţenilor în schimbul terenurilor expropriate din cartierul de la sud de baza tubulară.

Toată povestea luni, 27 februarie 2012, la ora 18.30 pe GORJ TV.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: