Părinte şi medic: Dragă şcoală, de ce faci asta?

Un medic din Târgu Jiu, care are o fetiţă în clasa a V-a, se declară îngrijorat de stresul prin care trec copiii din cauza şcolii. Semnalul de alarmă a fost tras pe pagina de socializare, unde mulţi alţi părinţi au spus că au aceeaşi problemă. Sunt copii a căror sănătate este afectată de faptul că sunt nevoiţi să înceapă rezolvarea temelor la ora 7.00 dimineaţa, iar după orele de şcoală şi meditaţii urmează alte teme până la ora 23.00.

Dr. Mihaela Pungan a povestit pe pagina de socializare prin ce trece fetiţa ei. „Sunt indignată şi pe de altă parte tristă. Fetiţa mea, în clasa a V-a, se trezeşte dimineaţa şi plânge făcând teme de la 8 la 11, iar seara de la 7 la 10, după care adoarme plângând. În restul timpului este la şcoală”, a scris tânăra mămică. Fetiţa ei face pregătire la două materii, astfel încât nu mai are timp pentru nimic altceva. „La sfârşitul săptămânii nu putem merge nicăieri împreună pentru că au teme... Am întrebat-o: «Andreea, cum te simţi?» Îmi răspunde mereu: stresată. Am făcut câteva analize şi ce credeţi: ATPO este peste limită (anticorpii antitiroidă, primul organ care ne ajută în modularea stresului). Aşadar, ceea ce simte produce modificări organice. Ieri am consultat o fetiţă de clasa a III-a cu tic distonic al capului (mişca sărăcuţa în toate părţile cu capul) din cauza că doamna ţipă la ei şi nu ştie să-şi facă temele singurică. Părinţii muncesc în schimburi. Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc”, a mai scris Mihaela Pungan.

Reacţii de la părinţi

Au fost zeci de reacţii la această postare, care arată că mulţi părinţi trec prin astfel de probleme şi nu ştiu cum să reacţioneze. Inclusiv Codruţa Florescu, soţia prefectului, a spus că trece prin astfel de probleme. „Sunt în aceeaşi situaţie tristă. Sunt dascăl şi nu agreez şi tolerez o astfel de situaţie. Mi se pare nedrept şi criminal să le furăm copiilor noştri cea mai frumoasă perioadă a vieţii, copilăria. Mă bucur că aţi luat atitudine, sper să ia aminte şi cei care ne îmbolnăvesc şi ne întristează copiii”, a scris Codruţa Florescu.

O altă mămică, Mihaela B., a scris despre copilul care i s-a îmbolnăvit de la stres. „Băieţelul meu a fost diagnosticat cu hipotiroidism subclinic la sfârşitul clasei a II-a, la un control de rutină, deoarece se îngrăşa într-un ritm alert. (Nici o schimbare a alimentaţiei sau a poftei de mâncare. Creşterea în greutate coincide cu începutul şcolii). Acum este în clasa a IV-a, a urmat un an tratament cu Eutirox, 50 mg, în vară i-a fost scos tratamentul la recomandarea dr. Simona Fiica”, a scris mămica, menţionând că analizele sunt bune la sfârşitul vacanţei.

Denisa Şuţă, consilier judeţean, a vorbit de asemenea despre durerile de cap ale fiului, cauzate de stresul de la şcoală. Dan, tatăl unei fetiţe în clasa a VI-a, a povestit de program are micuţa: „Se trezeşte la 07.30... lecţii, la 12.00 sau 13.00 începe orele, seara la 18.00 sau 19.00 face teme până la ora 21.00 sau 22.00. Are pregătire duminica şi luni de dimineaţa. Cât mai poate suporta un copil acest program gândit de... semidocţi care stabilesc programa şcolară?”.

Cristina P. a povestit despre fetiţa ei că nu vrea să stea la masă de teamă că nu îşi termină temele. Anca B. are o fetiţă în clasa a V-a şi a decis să facă o parte din teme în locul ei, după ce se convinge că a înţeles primele trei-patru exerciţii. Oana R. a spus că era complet împotriva ajutatului copiilor la teme, dar pur şi simplu sunt prea multe şi copilul nu are timp să le facă.

Ce spun medicii

Şi medicii au comentat la această postare. „Eu sunt la fel de revoltată! Văd zilnic efectele excesului de zel educaţional. Nu înţeleg de ce părinţii nu iau atitudine împotriva acestui abuz”, a scris Laura Bîrdeanu, medic la Clinica de Sănătate Mentală.

Dr. Andreea Velican, medic primar psihiatru, a trecut prin astfel de probleme cu fiul ei: „Draga mea colegă, am trecut şi eu prin acelaşi «film» cu băiatul meu. Consider că o parte din vină o avem şi noi, părinţii, care nu punem piciorul în prag. Ar trebui să sancţionăm profesorii, să le impunem un volum mai mic al temelor şi cerinţelor inutile...”.

Un alt cadru medical, Lavinia Ciobanu, a scris despre o mamă care are fiica de 12 ani în tratament cu 2 medicamente anxiolitice - antidepresive pentru a controla anxietatea severă cauzată de stresul şcolar.

Ce spun părinţii din străinătate

Părinţii plecaţi cu copiii în străinătate au povestit cum este şcoala acolo. Ama M. a povestit că are fiul la şcoală în Anglia de la 5 ani, acum este în clasa a VII-a şi nu a avut niciodată probleme cu temele. Copiii au un program relaxat şi au destule cunoştinţe. Ce i se pare cel mai bine este faptul că acolo un copil care termină şcoala îşi găseşte imediat de lucru pe meseria învăţată, în timp ce în România poţi să fii burduf de carte şi să nu te angajeze nimeni.

Carmen N. spune că este în Elveţia cu fetiţa ei de clasa a V-a, s-ar întoarce în ţară, dar se teme că cea mică nu se va putea adapta sistemului şcolar din România. Acolo, în Elveţia, rezolvarea temelor durează 20-25 de minute.

Sanda B. are doi copii în clasa a V-a şi a IX-a. S-a întors în ţară, iar cea mică nu se poate adapta la şcoală, pentru că trebuie să memoreze foarte multe lucruri şi nu făcea asta în Anglia.

În total au fost circa 500 de comentarii la postare, nu puţine fiind acelea în care şi părinţii erau acuzaţi că pun presiune pe copii, pentru că au pretenţia să fie toţi de nota 10. Cei mai mulţi au spus că este nevoie de schimbarea programei şcolare şi că ar fi necesară întocmirea unei petiţii care să ajungă la Ministerul Educaţiei.

Vizualizări: 9,360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: