Parlamentarii PSD s-au opus reducerii vârstei de pensionare a minerilor

Propunerea de reducere a vârstei de pensionare pentru minerii din cariere a fost ieri pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, potrivit deputatului de Gorj Severus Militaru. Modificarea legii, în sensul încadrării locurilor de muncă din exploatările miniere de suprafaţă în categoria celor speciale este unul din obiectivele mandatului deputatului PDL, dar şi al sindicatelor miniere.

Iniţiativa, semnată de 36 parlamentari PDL, dar şi de 5 ai opoziţiei, a primit aviz favorabil de la comisiile de buget, egalitate de şanse, industrii şi servicii şi de la cea juridică. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă în comisia pentru muncă şi protecţie socială, majoritară PSD+PC, care a recomandat respingerea proiectului de lege. La votul de ieri, legea a fost respinsă de camera decizională cu 168 de voturi pentru şi 116 împotrivă.

Printre cei care au votat împotriva ieşirii la pensie mai devreme a minerilor din cariere se află şi doi parlamentari gorjeni, deputatul PSD Vasile Popeangă şi deputatul PNL Dan Ilie Morega. De la ceilalţi deputaţi de Gorj aflaţi în opoziţie, propunerea legislativă s-a ales cu un vot pentru, cel al lui Mugurel Surupăceanu, şi o absenţă, catalogată tot contra, aşa cum a obişnuit deja electoratul Victor Ponta. Popeangă a votat împotrivă, chiar dacă s-a situat printre semnatarii proiectului de lege atunci când acesta a fost depus la secretariatul Camerei Deputaţilor.

Deşi iniţiativa sa a eşuat, Severus Militaru  spune că nu se va opri aici şi că, până la finele mandatului său, va găsi o formă pentru recunoaşterea legală a condiţiilor extreme în care se lucrează vara şi iarna în carierele de extracţie a lignitului. 

         

Film cu condiţiile din carieră

Pentru a demonstra că expunerea de motive are baze reale, deputatul Militaru a realizat şi un film care înfăţişa locurile de muncă din cariere şi condiţiile în care se lucrează, atât în anotimpul rece, cât şi vara. Fostul lider sindical al carierei Roşiuţa-Motru a prezentat pelicula colegilor parlamentari şi a explicat în amănunt factorii de risc care nu pot fi înlăturaţi şi care au stat la baza solicitării sale. Printre cei mai periculoşi se află imposibilitatea încadrării în limite termice normale a activităţilor de extracţie deoarece acestea se desfăşoară sub cerul liber.

Parlamentarii au părut contrariaţi de temperaturile care variază de la minus 20 de grade Celsius iarna la peste 40 în timpul verii şi de gradul de suprasolicitare cuantificat în numărul mare de cazuri medicale şi de accidente de muncă. „Impactul major al condiţiilor în care muncesc asupra stării de sănătate a lucrătorilor evidenţiază în mod clar necesitatea încadrării acestor locuri de muncă în condiţii speciale”, arăta atunci Militaru.

         

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: