Partidul absent

Sondaje puţine au apărut în această campanie electorală, la nivel naţional. Rezultatele sunt destul de diferite, în funcţie de cine le-a comandat, dar sondajele au totuşi un punct comun. Mai mult de jumătate dintre români spun că nu vor merge la vot. Pe Bucureşti este estimată o prezenţă de sub 40%, iar câştigătorul va fi desemnat cu sub 40% dintre cei prezenţi. Iar asta va fi valabil în foarte multe localităţi. Cu alte cuvinte, vom avea o promoţie de primari complet nereprezentativi, care vor aduna între 15% şi 25% din voturile celor cu drept de vot.
Votul în două tururi poate ar fi trezit puţin interesul alegătorilor, pentru că şi blaturile dintre politicieni ar fi fost mai puţine. Lipsa alegătorilor la vot va favoriza o dată în plus primarii în funcţie, care au mai multe pârghii să-şi mobilizeze votanţii. Per ansamblu, va fi favorizat partidul mai bine organizat, iar acesta rămâne PSD, care se conturează deja drept câştigător al alegerilor din iunie. Asta la un an şi jumătate de la victoria lui Iohannis şi la doar câteva luni de la „revoluţia” Colectiv, care a dărâmat guvernul Ponta.
Nu electoratul este de vină. Nici pesediştii care folosesc instituţiile statului pentru recâştigarea puterii. Primii vinovaţi sunt liberalii, care după momentul Iohannis au oferit publicului demagogie, simularea reformării, lipsă de soluţii şi chiar de înţelegere a problemelor oamenilor, luptă internă pentru ciolan, blaturi cu PSD atunci când au avut nevoie etc. Electoratul lui Iohannis, cel care a făcut atunci diferenţa, nu se regăseşte în niciun partid politic actual. În aceste condiţii, partidul absent va câştiga detaşat alegerile, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic, pentru că primăriile şi consiliile locale şi judeţene vor fi pe mâna aceloraşi politicieni ca şi până acum, eventual revopsiţi în culorile unor partide noi doar cu numele.

Vizualizări: 764

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: