Partidul maimuțelor

Probabil nu vă este străin acel prieten care, incapabil să folosească argumentele și cuvintele pentru a purta  o discuție, are mereu tendința să se enerveze și să facă apel la pumni. Ce a făcut Mirel Palada miercuri seara, într-o emisiune de la B1, nu îi e caracteristic doar acestui cercopitec, ci întregii suflări pesediste. Frustrați de propria prostie, complexați de eternele miștouri și ironii făcute pe seama lor, treziți de unii singuri în tabăra analfabeților, fără măcar vreo figură de bun-simț sau cu vreun strop de anvergură intelectuală care să le dea o oarecare legitimitate, pesediștii devin violenți pentru că altceva chiar nu pot face.

Mirel Palada și turma de oi întinsă pe nesfârșitele pășuni ale acestei țări triste nu pot câștiga niciodată o bătălie a ideilor, pentru că nu au nici pregătirea, nici priceperea necesară. Din contră, orice astfel de încercare nu va duce decât la o exacerbare a frustrării care îi stăpânea deja.

Iar faptul că pesediștii formează toți o gașcă de golani violenți și analfabeți devine evident dacă citiți reacțiile pe care le-a primit maimuțoiul Palada, după gestul incalificabil făcut la adresa lui Goțiu. Aproape toate au fost de felicitare. De la cine? De la pesediști care simt ei înșiși că pumnul, nu vorba, poate rezolva ceva, pentru ei, în această lume a capetelor mici și-a pumnilor tari.

E evident că pumnul nu va rezolva niciodată nimic. E evident că, într-o societate modernă, bazată pe reguli de bun-simț și legi, nu acela care dă cu pumnul câștigă, vreodată, ci acela care îl determină pe golan să lovească. E evident și că acești bătăuși de ocazie ar da greș exact într-o situație în care pumnii ar fi acceptați și reglementați, într-un ring de pildă (iar celălalt cercopitec, Mircea Badea pe numele lui, e dovada vie și bătută măr a acestui fapt). Dar pentru cercopiteci nu contează asta. Când îți bați nevasta și copiii, să-ți bați adversarii politici și pe cei din dezbateri nu e deloc departe. Palada a făcut acest pas, spre mândria fidelilor și cretinilor lui urmăritori. Dacă îl vor face și ei, poate la nivel organizat, eu zic că trebuie să fim pregătiți.

Vizualizări: 539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: