Pas cu pas, spre înainte, dacă se poate - ep. 2

Ieri începeam primii noştri paşi înspre schimbarea de mentalitate, totul pentru a deveni, în fine, nişte cetăţeni europeni cu toţi boii acasă. Până la chestiunile complexe, am enumerat anumite progrese pe care românii ar trebui să le facă pentru a nu mai fi cum suntem: WC în casă pentru măcar trei sferturi din ţară, plătit bilete, taxe, impozite şi amenzi, gândit bine înainte dacă putem şi mai ales dacă vrem să facem copii şi o educaţie alimentară măcar first level. Continuăm, astăzi, cu chestii ceva mai avansate:

- să găsim o metodă prin care profesorii şi medicii să nu mai fie chiar cei mai proşti din ţară. Ce, v-aţi supărat c-am spus asta? Păi, nu aşa credem cu toţii? Că trebuie să fii tâmpit ca să te faci profesor, la salariul ăla, nu? Şi pe urmă tot noi ne mirăm că de unde apar atâtea generaţii de rataţi.

- să învăţăm tehnologii care în Europa sunt folosite de mult, ca de exemplu cea care ne permite să facem un tunel prin munte. Tunelurile sunt mişto, până şi bulgarii au căcălău. Ne-ar ajuta mult, permiţându-ne să continuăm autostrada, şi astfel să nu ne mai cocoţăm cu drumul pe lângă capra neagră.

- să citim mai mult. Nu doar că e mişto, dar ne mai şi ajută în viaţă.

- să deprindem reflexul de a plăti pentru ce ne place şi să nu mai furăm de pe internet. De asemenea, să apreciem şi să încurajăm onestitatea şi competenţa.

-să nu-i mai votăm pe toţi infractorii refugiaţi în politică, măcar atunci când ştim şi ni se spune că sunt oameni cu probleme penale.

-să nu ne împrumutăm pentru luxuri pe care nu ni le permitem şi de care nu avem nevoie.

Şi asta e doar o listă aşa, la prima mână. Mai avem atâtea şi atâtea alte priorităţi, dragi compatrioţi. Să nu ne prefacem că nu există sau că sunt probleme pe care le-am fi depăşit. Suntem în UE doar în acte. Degeaba. Cu mentalitatea şi civilizaţia, în schimb, n-o să intrăm în UE nici în 100 de ani.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: