Pas cu pas, vaccinarea devine obligatorie

În decembrie se face anul de când a început campania de vaccinare anti-covid și doar 5,1 milioane de români s-au vaccinat. Ministrul Sănătății a anunțat că viitoarele restricții îi vizează pe nevaccinați.

Dacă vaccinații ar fi fost majoritari, am fi putut spune că minoritatea se supune. În cazul ăsta, se pare că majoritatea nevaccinaților se supune minorității vaccinate.

De ce nu se vaccinează românii? Nu cred că poate spune cineva că trei sferturi din populație este manipulată de antivacciniști. Vorbim mai degrabă de o campanie de informare proastă, de lipsa de credibilitate a guvernanților și a comunicatorilor folosiți, de lipsa unor argumente medicale în care oamenii să creadă.

În primă fază, guvernul a încercat să ne convingă să ne vaccinăm pentru a ne recâștiga libertatea. Mi se pare greșit, mai ales într-o țară în care restricțiile de circulație au fost impuse după criterii numai de ei știute. Vă aduceți aminte de piețele închise și de supermarketurile pline, de obligativitatea de a purta mască și dacă circulai pe o stradă pustie, de închisul magazinelor la ora 22.00, de parcă atunci ieșea Covidul din casă și așa mai departe. Da, probabil că sunt sute de mii de români care s-au vaccinat pentru a putea circula peste hotare, dar ideea celor care au coordonat campania de vaccinare, de a condiționa libertatea de vaccinare, a fost proastă. Pentru că libertatea, prin definiție, nu poate fi condiționată.

În a doua fază, guvernanții au încercat să ne convingă să ne vaccinăm de frică. Știți mesajele acelea cu vă puteți infecta bunicii, care ar putea să moară pentru că voi nu vă vaccinați. Câți români ar putea răspunde pozitiv la un astfel de mesaj? Știu copii care atunci, la primul val, când ni se spunea să stăm în case ca să nu ne omorâm unii pe alții, au rămas cu teama de a se mai apropia de bunici. Și știu adulți care au refuzat toată vara să iasă din casă, pentru că se tem de oamenii care nu poartă mască de protecție. Vorbesc aici de cele două luni în care aproape că nu a fost niciun caz de Covid pe săptămână.

Un al treilea motiv pentru care românii nu se vaccinează este acela că pandemia a fost transformată într-o mare afacere. Toate poveștile alea cu carantinarea la hotel, cu dezinfectanții, cu termometrele, cu măștile, cu testele, cu vaccinurile, cu pexiglasul, toate au fost de fapt afaceri bănoase ale unora sau altora. Asta vor să facă și acum, să bage milioane de teste în școli, ca să fure unii niște bani. Măștile textile vor fi interzise, pentru că vor să oblige părinții să dea mai mulți bani pe măști de unică folosință, deși Protecția Consumatorului a avertizat la un moment dat că 90% din ce găsim pe piață sunt tot cârpe.

Medicii sunt cei care pot convinge oamenii să se vaccineze, dar nu aceia care deja s-au uzat, fiind folosiți de un an și jumătate pe post de comunicatori. Oamenii ar fi mai ușor de convins cu argumente sincere. Nu vreau să mi se spună să mă vaccinez ca să pot ieși pe stradă sau ca să nu omor pe cineva. Vreau să fiu corect informată, să știu de ce România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin. Care a fost argumentul medical care a stat la baza deciziei, știm că va ține pandemia 5-6 ani? Vreau să mi se vorbească sincer despre avantajele și riscurile pe care le implică acest tip de vaccin. Știți că sunt mulți medici care le avertizează pe tinerele femei că există riscul infertilității, iar dacă își (mai) doresc copii, ar fi bine să nu se vaccineze?

A circulat o știre zilele astea, că Israelul, o țară pe jumătatea României, a ajuns din nou la zece mii de cazuri pe zi, deși cei de acolo sunt campioni la vaccinare, trecând deja la a treia doză de vaccin. Explică cineva de ce? Eventual într-o dezbatere, cu argumente pro și contra, pentru că acum vedem la un post de televiziune de ce să ne vaccinăm și la altul de ce să nu o facem, cu multă subiectivitate și de o parte, și de cealaltă.

În perioada 9 - 12 septembrie aveam un festival uriaș, Untold, la Cluj Napoca, orașul unde primar este Emil Boc. Pe 25 septembrie va fi congresul PNL. Lumea zice că, deși am ajuns la o mie de cazuri pe zi, iar până atunci vom ajunge la trei - patru mii, restricțiile vor fi amânate până după congres. Dacă o să se întâmple asta, dacă o să simțim că vă coordonați agenda medicală cu cea politică, o să vă mirați apoi că nu are lumea încredere în măsurile pe care le luați?

Dar, pe principiul - dacă nu te pot convinge, te oblig - vaccinarea va deveni încet și sigur obligatorie. Vedem cum se întâmplă în alte țări, mai întâi obligă personalul medical, apoi profesorii, studenții, șoferii de autobuz, vânzătorii, bugetarii și așa mai departe. Valul Delta va fi unul cu proteste uriașe pe de o parte, pe care le vedem peste tot în lume, dar și cu decizii radicale ale guvernelor. Cât de radical va fi Cîțu, o să vedem după 25 septembrie, dacă va câștiga șefia PNL.

Vizualizări: 3,928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: