Cîțu, șeful clanului “butoane”

Cinci mii de liberali își vor alege președintele în septembrie. Vor candida, din câte se pare, actualul președinte Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu.

Unii zic că favorit este Cîțu pentru că, fiind premier în funcție, este la butoane. Sunt deja câțiva lideri de filiale care, cică, l-au trădat pe Orban și au trecut de partea lui Cîțu, vezi liderii de la Vaslui sau Constanța, de exemplu. Nu mi se pare o trădare. Dimpotrivă, genul ăsta de politruci sunt fideli cauzei pe care o reprezintă, aceea de a-și asigura propriul acces la ciolan.

Aceștia sunt cei mai fideli oameni, sunt fideli butoanelor, indiferent cine ar fi în spatele lor. Acum, că e Cîțu premier, el este la butoane, el decide dacă îl numește pe ginerele unui președinte de Consiliu Județean într-o funcție remunerată cu mii de euro pe lună, el decide blocarea altor numiri dacă vin din tabăra ailaltă.

Azi, Cîțu este șeful clanului butoane. Ieri a fost Orban, mâine cine știe cine va fi. Politica este o activitate de clan în România, iar alegerile într-un partid se câștigă pe bază de butoane. Restul, că unul e dinozaur și celălalt de omul nou sunt doar chestiuni de imagine.

Mai zic unii că Florin Cîțu este susținut de “sistem”. Acum, ce-i drept, nu-l prea recomandă mare lucru să fie premier sau șef de partid, iar echipa lui de oameni noi e atât de subțire, încât presa i-a scos în față tot pe dinozaurii din poza de lansare. Pe de altă parte, în ziua de azi “sistemul” pare să fie în tot și în toate, indiferent ce tabără câștigă ni se pare că e “sistemul”, indiferent de partid intră în parlament ni se pare că e “sistemul”. Pentru că, până la urmă, sistemul nu este decât o încrengătură de interese transpartinice, niște grupuri de interese care au penetrat tot, și partidele, și ministerele, și justiția, și societatea civilă.

Și totuși, ce mai caută Orban în alegerile astea? Șeful PNL are suficientă experiență politică încât să facă pasul înapoi când i se arată un colț de dosar. Acum nu doar că nu îl face, dar chiar spune că nu mai are secrete. Are șanse reale Orban în această luptă? Ludovic Orban este genul de președinte care știe după nume fiecare primar al partidului. Ar putea fi votat de masa partidului, chiar dacă este trădat de lideri? Ar fi destul de neobișnuit, dar o să ne lămurim în septembrie.

Vizualizări: 6,721

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: