Paşapoartele biometrice ar putea fi eliberate la sfârşitul lunii

Gorjenii ar putea primi paşapoarte biometrice chiar de la sfârşitul lunii, dacă totul va merge bine cu partea tehnică, care este însă extrem de sofisticată.

Valeriu Surupăceanu, şef birou în cadrul Serviciului Paşapoarte Gorj, spune că pentru fiecare judeţ era prevăzută o anumită dată când se putea începe eliberarea paşapoartelor cu date biometrice: ‚Noi eram planificaţi să putem elibera aceste paşapoarte la sfârşitul acestei luni, însă nu se ştie sigur dacă acest termen va fi respectat pentru că încă mai avem de lucru cu partea tehnică. Spaţiul nostru nu a permis încă amplasarea aparaturii necesare”. Punerea in circulaţie a paşaportului cu date biometrice constituie o obligaţie asumată de România în baza calităţii de stat membru al Uniunii Europene.

Paşapoarte malefice?

Deşi este cel mai sigur document, paşaportul “6-6-6”, cum a fost numit de unele organizaţii a stârnit şi o serie de controverse, pentru că ar conţine semnul diavolului, respectiv cipul biometric. Introducerea cipurilor în noile tipuri de paşapoarte a declanşat reacţii virulente din partea unor organizaţii şi a Bisericii, care consideră că prin utilizarea acestor documente, oamenii riscă să devină doar nişte  numere. Paşapoartele ar trebui să conţină două elemente de identificare a posesorului, respectiv imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini. Vasile Vlădoiu, prototopul Protoieriei Târgu-Jiu, spune că personal nu are nimic împotriva introducerii acestor documente, dar că ele contribuie totuşi la pierderea identităţii posesorilor: “N-avem decât să acceptăm măsurile care vor fi luate pentru introducerea paşapoartelor, dar riscăm să devenim noi înşine nişte simple numere şi să ne afecteze libertatea şi demnitatea ca fiinţe umane, limitându-se în acest fel dreptul la viaţă privată şi la religie”.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: