Pasăre arctică, descoperită în Oltenia

O echipă de ornitologi de la Societatea Ornitologică Română a descoperit pentru prima oară în România o specie de pasăre din regiunile arctice: cufundarul cu cioc alb, care își face cuib în zonele cele mai reci ale Rusiei, Canadei și în Alaska, în Statele Unite ale Americii.

O explicație a migrației neobișnuite a acestor păsări poate fi încălzirea globală. József Szabó, membru fondator al Societății Ornitologice Române, a fost cel care a identificat pe râul Olt primul exemplar din specia cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii). „Eram deja în a treia zi a expediției noastre, ne aflam pe lacul de acumulare Ipotești, imediat la sud de orașul Slatina. Când am ajuns pe lac, prima oară am văzut aglomerări mari de păsări – câteva mii de lișițe, sute de lebede, pescăruși, cormorani și rațe. Eram o echipă de patru oameni pe teren deja de două zile, fiecare știam ce grup de specii trebuie să numărăm. Regula era ca prima oară ne uităm la fiecare stol, după care să începem număratul indivizilor.

La prima scanare a lacului cu lunetele am găsit un cufundar de talia unui cormoran mare, de culoare foarte deschisă, dar pasărea s-a scufundat foarte repede. Le-am zis prietenilor că eu cred că am găsit un cufundar mare, însă nu eram sigur. După ce s-au uitat și ei ne-am hotărât rapid să ne apropiem de pasăre, ceea ce se putea doar dacă mergeam pe dig. Am demarat în trombă pe dig până la poziția cea mai apropiată de punctul unde văzusem pasărea. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de mal, așa că nu a mai fost niciun dubiu că este vorba despre cufundarul cu cioc alb, specie pe care o vedeam în premieră în România”, a povestit József Szabó, citat de greatnews.ro.

Pe lângă cufundarul cu cioc alb, care este o specie de pasăre acvatică, în România a fost descoperit, tot într-o premieră istorică, și pescărușul american.

Vizualizări: 2,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: