Patriciu: Este normal ca Rompetrol să nu plătească datoriile

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat marţi că este un drept prin contract ca Rompetrol, companie deţinută integral de către grupul KazMunaiGaz (KMG) din Kazahstan, să nu plătească datoriile către statul român care, în opinia lui, nu au existat niciodată.

"Faptul că nu le plătesc e un drept pe care îl au prin contract", a spus Patriciu, întrebat de presă de ce nu vor să plătească acţionarii Rompetrol datoriile către statul român.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

KazMunaiGaz a decis săptămâna trecută în AGA să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat. Astfel, potrivit Rompetrol, statul ar reintra în acţionariatul Rompetrol Rafinare cu o participaţie de 44,69% din capital.

Guvernul a transmis vineri un comunicat în care precizează că statul român va contesta în instanţă hotărârile Adunării Generale Extraordinare ale Acţionarilor Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) din 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Convenţiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, încheiată în aplicarea acesteia, precum şi ale Codului civil.

"Datoriile astea n-au existat niciodată. Au fost datoriile statului către el însuşi, dinainte de privatizare. Nu le-am asumat", a spus Patriciu.

Mai multe detalii peMediafax.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: