Patron şi muncitor, răpuşi în fosa septică. Încercau să salveze un coleg!

Doi gorjeni, patronul unei firme de construcţii şi un muncitor, şi-au pierdut viaţa miercuri după-amiază într-un incident bizar la prima vedere. Aceştia au intrat într-o hazna pentru a o decofra, neluând în calcul că în încăperea respectivă, perfect etanşată, s-au acumulat în ultimele zile gaze toxice. Mai multe echipe de intervenţie au încercat să îi salveze pe cei doi, dar niciunul nu a avut nicio şansă de supravieţuire. Culmea este că ambii bărbaţi intraseră în fosa septică pentru a-l salva pe un al treilea, cel care, de fapt, intrase primul şi leşinase în interiorul camerei betonate.

Nenorocirea s-a produs în cursul după-amiezii, când cineva a apelat 112 pentru  a anunţa că pe strada Termocentralei din municipiu, după mall, sunt doi bărbaţi inconştienţi, căzuţi într-o fosă septică. Mai multe echipaje de intervenţie s-au pus în mişcare şi, culmea, unul dintre primii pompieri care a ajuns la locul solicitării a avut şi el nevoie de îngrijiri medicale din cauza gazelor periculoase.

Aurelian Negrea, pompier cu zeci de ani de experienţă şi cu mii de intervenţii în cariera sa, a fost la un pas să leşine în haznaua în care a intrat pentru a-i salva pe cei doi bărbaţi căzuţi în ea. Accesul în fosa septică se face printr-o gaură extrem de îngustă, cam cât roata unui autoturism normal, pompierul intrând prin acel orificiu fără mască şi butelia cu oxigen, urmând să le preia ulterior. Cum a păşit însă în fosa septică, Negrea a simţit că rămâne fără aer şi a ieşit imediat afară. Pentru a se asigura că nu are nicio problemă, colegii l-au trimis cu o ambulanţă la spital, medicii declarând că este în afara oricărui pericol.

Intervenţie dificilă

Între timp, la locul solicitării, alţi pompieri munceau pentru a-i scoate la suprafaţă pe cei doi bărbaţi aflaţi în fosa septică. Haznaua respectivă avea dimensiuni de 5x5 metri şi o înălţime de circa 3 metri, accesul făcându-se pe o scară improvizată din nişte lemne. În cele din urmă, bărbaţii intoxicaţi au fost scoşi la suprafaţă prin gaura extrem de îngustă şi preluaţi de medicii de la Ambulanţă şi cei de la SMURD. Eforturile acestora de a-i salva pe cei doi au fost zadarnice, după mai bine de o oră fiind declarat decesul.

În locaţia în care s-a produs nenorocirea s-au strâns rude şi prieteni ai celor decedaţi, un bărbat şi o femeie având nevoie de îngrijiri medicale după ce au leşinat. Acestora li s-a făcut rău când au aflate despre ce s-a întâmplat, la spital medicii dând asigurări că niciunul nu are viaţa pusă în pericol.

Unul dintre bărbaţii prezenţi la locul tragediei era atât de afectat de moartea fratelui său încât avea senzaţia că fratele ar fi încă în viaţă şi vorbeşte cu el. Toţi ceilalţi prieteni l-au sfătuit să accepte asistenţa medicală oferită de echipajele prezente la faţa locului, bărbatul acceptând cu greu dispariţia fratelui.

Cimentul proaspăt e de vină

Poate părea ciudat sau nu, dar cauza pentru toată această tragedie este generată de cimentul cu care a fost betonată fosa septică. Specialiştii ISU Gorj au explicat ceea ce mulţi muncitori oricum ştiu, dar informaţia nu este cunoscută de toată lumea şi e bine de ţinut minte.

Cimentul proaspăt turnat, mai ales într-un spaţiu complet închis, ermetizat chiar, cum era haznaua de pe Termocentralei, degajă vapori în momentul în care este lăsat „la întărit”. Pe parcursul mai multor zile, vaporii respectivi s-au acumulat în spaţiul închis şi au fost inhalaţi de cei doi bărbaţi în momentul în care au intrat să îşi salveze colegul căruia i se făcuse rău în interiorul fosei septice.

„La sosirea echipajelor, salvatorii au constatat că în interiorul haznalei sunt două persoane de sex masculin inconştiente. Intraseră acolo după un coleg al lor, pe care au reuşit să îl scoată, însă apoi au rămas fără aer şi s-au sufocat. Salvatorii au reuşit să îi scoată pe cei doi pentru a fi efectuate manevrele de resuscitare. Locul în care s-a produs tragedia este o fosă septică, proaspăt turnată, iar betonul, cel mai probabil, a degajat gaze, iar persoanele care lucrau acolo s-au sufocat”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Dublă anchetă

Cele două trupuri neînsufleţite au fost preluate de Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei şi a stabilirii cauzelor morţii. Poliţiştii fac cercetări în acest sens, dar şi inspectorii de muncă au venit la locul nenorocirii pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Neli Matei, spune că reprezentanţii firmei pentru care lucrau cei doi bărbaţi decedaţi vor trebui să prezinte mai multe documente la control în perioada următoare, deşi unul dintre morţi era patronul firmei în cauză. Marian Stoichin era patronul firmei Stoichin Euroconstruct SRL, iar lucrarea era prestată pentru Ilfiore Impex SRL, firmă care ridică un restaurant în zona de sud a municipiului, pe malul Jiului.

„ITM Gorj a deschis un dosar de cercetare a unui eveniment după ce doi bărbaţi au decedat în timp ce decofrau o fosă septică. Unul dintre aceştia, de 42 de ani, era directorul firmei prestatoare de servicii, iar celălalt era muncitor necalificat. Incidentul a fost înregistrat ca şi accident de muncă”, a menţionat Matei.

Galerie foto



Vizualizări: 12,537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: