Patronii de firme mari, tentaţi să facă evaziune fiscală

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au identificat, anul trecut, peste 100 de fapte de evaziune fiscală. Firmele care au cifra de afaceri de peste 200.000 de euro sunt cele care încalcă legea. Potrivit conducerii Gărzii Financiare, prejudiciul estimat în cazul sesizărilor penale se ridică la suma de aproximativ 15 milioane RON. Cele mai multe infracţiuni vizează înregistrarea de facturi fiscale provenite de la firmele fantomă, precum şi nedeclararea veniturilor obţinute şi ascunderea sursei impozabile.

Firmele cu cifra de afaceri de peste 200.000 de euro sunt principalii evazionişti. Administratorii acestora au săvârşit infracţiuni precum: înregistrarea de facturi fiscale provenite de la firmele fantomă cu scopul de a diminua obligaţiile de plată la buget, neînregistrarea şi nedeclararea veniturilor obţinute, nedeclararea activităţilor desfăşurate şi ascunderea sursei impozabile, precum şi nefuncţionarea la sediile sociale declarate şi refuzul de a se prezenta la control.

Potrivit conducerii Gărzii Financiare Gorj, în anul 2012 s-au înregistrat 113 sesizări penale pentru un prejudiciu estimate la suma de aproximativ 15.000.000 de lei. “Din totalul de 371 de sancţiuni contravenţionale aplicate în anul trecut, 72% au fost aplicate agenţilor economici cu cifra de afaceri de peste 200.000 de euro, tot aceşti agenţi economici deţinând şi cea mai mare pondere în confiscările dispuse în anul 2012, procentul ridicându-se la peste 90% din totalul sumelor şi al bunurilor confiscate. De asemenea, în anul 2012, au fost instrumentate şi transmise organelor de cercetare un număr de 113 sesizări penale pentru un prejudiciu estimate la suma de 14.225.104 lei. Şi în cazul sesizărilor penale, aproximativ 90% au fost instrumentate la firme cu cifra de afaceri de peste 200.000 de euro”, a declarat Gheorghe Gigel Capotă, comisar şef la Garda Financiară Gorj.

Cele mai mari prejudicii au fost cauzate de către firmele care au următoarele obiecte de activitate: comerţ en-gross şi en-detail; deşeuri industriale reciclabile; transport marfă şi persoane; construcţii şi materiale de construcţii; prestări servicii; achiziţii intracomunitare; alimentaţie publică şi turism; cereale, morărit şi panificaţie.  

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: