Patronii Lexi Star, în pușcărie pentru evaziune

Patronii de la Lexi Star au ajuns vineri în spatele gratiilor, pentru evaziune, iar medicii veterinari care i-au ajutat să nu își plătească taxele la stat au primit pedepse cu suspendare. Totul părea de neconceput în urmă cu câțiva ani, când mesele pe care le organizau soţii Lupulescu, inclusiv cu mai marii județului, păreau să le asigure „spatele” pentru totdeauna.

Curtea de Apel Craiova a schimbat radical decizia din toamna anului trecut a Tribunalului Gorj, prin care soții Lupulescu primeau 3 ani cu suspendare, înlocuiți cu un termen de încercare, iar medicii veterinari erau condamnați la închisoare cu executare. Magistrații din Bănie au ascultat argumentele anchetatorilor și au admis apelul procurorilor gorjeni, condamnându-i acum pe Maria și Alexandru Lupulescu la închisoare cu executare. Femeia de afaceri are de ispășit o pedeapsă de doi ani și jumătate, în timp ce fostul său soț va sta după gratii 2 ani și 3 luni. Ei i s-a interzis pentru doi ani, după ispășirea pedepsei, să mai fie administrator de firmă, iar lui instanța i-a interzis același drept pentru un an.

Medicii sanitar-veterinari implicați în acest dosar, Ana Guță și Dumitru Firiza, au primit, în schimb, cam aceleași pedepse ca la Tribunalul Gorj, numai că executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare. Astfel, fosta șefă a Direcției Sanitar Veterinare de acum un deceniu are o condamnare de un an cu suspendare, termenul de încercare fiind de 4 ani, aceasta mutându-se, între timp, la Timiș, în timp ce colegul său, Dumitru Firiza are 1 an şi 3 luni, înlocuiți cu un termen de încercare de 5 ani. Ambii au fost condamnați pentru că au emis acte sanitar-veterinare cu ajutorul cărora Maria Lupulescu s-a justificat în contabilitate cu alterarea a zeci de tone de carne, care, de fapt, erau comercializate în magazinele proprii fără să fie impozitate.

Prejudicii de milioane

Cu tot renumele de care s-au bucurat patronii de la Lexi Star în oraș și nu numai, evaziunea fiscală produsă de aceștia bugetului nu avea cum să nu fie observată de anchetatori la un moment dat, instanța obligându-i acum pe inculpați să achite daunele. „Obligă inculpata Lupulescu Maria, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Lexi Star SRL reprezentată prin lichidator judiciar Siomax SRL, precum şi în solidar şi cu inculpata Guţă Ana - solidaritate în limita valorii de 76.648 lei - şi cu inculpatul Firiza Dumitru - solidaritate în limita valorii de 332.868,45 lei - la plata sumei de 1.334.867,71 lei cu accesoriile aferente calculate conform art. 119 şi 120/1 din codul de procedură fiscală. Constată achitat din prejudiciul total cauzat de inculpata Lupulescu Maria suma de 656.522 lei. Dispune anularea actelor false. Menţine măsura asigurătorie a sechestrului dispusă prin ordonanţa nr. 121/P/2012 din 09.07.2012 a procurorului asupra clădirii situate în municipiul Tg-Jiu, str. Progresului, nr. 1, judeţul Gorj, având suprafaţa construită de 268 mp., proprietate a inculpatei Lupulescu Maria”, au decis judecătorii.

Magistrații Curții de Apel au menținut decizia prin care Alexandru Lupulescu are de achitat firmei sale aproape 1,5 milioane lei, bani pe care i-a împrumutat în numele societății comerciale, dar pe care i-a cheltuit în interes propriu, delapidarea fiind fapta care a atârnat greu în decizia luată de magistrați. El are de achitat și peste 52.000 de lei, cu penalitățile aferente, ca evaziune fiscală, suma fiind achitată pe parcursul procesului, ceea ce nu l-a scutit pe fostul om de afaceri de primirea unei pedepse care l-a adus direct în spatele gratiilor.

Vizualizări: 339

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: