Patru farmacii au intrat în faliment

Cel puţin patru farmacii gorjene se află în insolvenţă judiciară ca urmare a datoriilor acumulate de-a lungul timpului. În cazul în care nu se vor găsi soluţii pentru redresarea financiară a sistemului farmaceutic, în scurt timp zeci de unităţi care au ca obiect de activitate comercializarea produselor medicamentoase vor fi nevoite să închidă uşile.

Majoritatea farmaciilor din judeţul Gorj riscă să intre în faliment ca urmare a pierderilor imense pe care sunt nevoite să le suporte. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Gorj, Alecsandrina Dumitrescu, perioada mare de timp care se scurge de la eliberarea reţetelor compensate şi până când diferenţa de preţ ajunge de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate la farmacii şi reducerile de preţ hotărâte de ministerul Sănătăţii sunt principalele motive pentru situaţia dezastruoasă în care se află sistemul farmaceutic.

„Reţetele compensate eliberate luna aceasta sunt duse la CJAS pentru decontare luna viitoare deci după 30 de zile de la eliberare.  La Casă mai stau încă 30 de zile pentru validare după care plata se efectuează în 180 de zile, pentru că aşa este legea. Deci de la eliberare şi până la plată trec 240 de zile. Asta în condiţiile în care distribuitorii acceptă plata, de regulă, la 90-120 de zile sau în condiţii deosebite la 180. Şi dacă nu le plătim nu ne mai aduc medicamente iar noi nu avem ce da bolnavilor”, afirmă Alecsandrina Dumitrescu. Potrivit acesteia, majoritatea farmaciilor gorjene au credite în derulare iar încasările abia dacă acoperă ratele şi cheltuielile cu plata salariilor şi utilităţilor. „Nu ne îmbogăţim pe spinarea bolnavilor cum cred unii. În august şi în septembrie încasările au fost foarte mici. În condiţiile în care 90% dintre farmacii au credite, neplata ratelor către bănci poate atrage după sine falimentul”, susţine preşedintele CF Gorj.

Pierderi de sute de milioane

În plus, farmaciştii mai sunt nevoiţi să suporte şi corecţiile de preţ stabilite de Ministerul Sănătăţii. „Un exemplu este Metoclopramidul. Noi am achiziţionat acest medicament cu 7,20 însă ca urmare a unui ordin al ministerului a fost stabilit preţul 4,95. Numai la acest medicament avem pierderi de sute de milioane de lei. Şi nu este singurul”, a mai spus Alecsandrina Dumitrescu. Potrivit acesteia, este foarte probabil ca de la 1 ianuarie 2010, aproximativ 500 de produse farmaceutice să nu mai fie disponibile pe piaţă. „Nici producătorii nu mai fac faţă cheltuielilor. Avem cele mai mici preţuri din UE iar termenul de plată este foarte mare, producătorii încasându-şi banii pentru produsele distribuite chiar şi după 30 de zile de la livrare. În plus, aceştia, pe lângă impozitul obişnuit mai trebuie să plătească o taxă suplimentară cuprinsă între 5-11 la sută”, a precizat preşedintele farmaciştilor gorjeni.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: