Paul Popescu, revoltat: Este un gest de gravă atentare la opera mea şi a imaginii mele

Sculptorul Paul Popescu este foc şi pară pe autorităţile locale după ce a aflat că busturile soţilor Tătărescu, operele sale, au fost îndepărtate de pe soclu şi vor fi „exilate” la Vladimir. Artistul este convins că este victima unei răzbunări şi ameninţă că nu va sta cu mâinile în sân, mai ales că nu i-a fost cerut acordul pentru mutarea bustului lui Gheorghe Tătărescu, pe care l-a donat Consiliului Judeţean Gorj. Acum cere lucrarea înapoi. Într-un interviu pentru „Pandurul”, sculptorul a dezvoltat acuzaţiile pe care le aduce autorităţilor.

Reporter: Cum vedeţi dvs. ce s-a întâmplat?

Paul Popescu: Este totul sub semnul răzbunării, din păcate. Impostura şi lipsa de bun simţ şi educaţie, ca să nu mă arunc prea mult la cultură, a unora din colegii mei care şi-au dat mâna cu o parte din administraţia locală au condus la toate aceste lucruri. Îmi pare rău că ajung în postura de victimă, dar deja lucrurile au luat o întorsătură fără ieşire şi atunci chiar trebuie să-mi apăr opera şi numele.

Rep.: Despre bustul lui Tătărescu ştim că l-aţi donat Consiliului Judeţean Gorj. Ce veţi face acum? Ar fi fost normal să ştiţi ce se întâmplă cu el?

P.P.: Conform legislaţiei dreptului de autor, pentru transferul la o unitate subordonată ar fi fost necesar avizul meu. Este obligatoriu avizul autorului. Autorităţile nu ştiu decât să tragă sfori şi să vină cu penibile minciuni în spaţiul public, aşa cum s-a întâmplat cu viceprimarul Adrian Tudor, din nefericire, viceprimar care a început să povestească verzi şi uscate încercând să mintă la modul cât se poate de ordinar că nu are nicio implicare. A uitat că se ruga de mine să fac bustul generalului Culcer acum un an de zile. Uitându-mă în ochii fostului primar Florin Cârciumaru, l-am făcut pe gratis, efectiv. Primăria a suportat doar costurile pentru turnare. Taxele şi impozitele din acea sumă tot eu le-am plătit. Ei au plătit doar turnarea efectivă.

Rep.: S-a tot discutat despre cele două busturi că nu ar corespunde din punct de vedere estetic. Cum comentaţi?

P.P.: Eu consideram că s-a lămurit şi Ministerul Culturii, după ce am fost terfelit de presa naţională şi internaţională pentru acea prostească justificare că bustul a fost respins pentru că are sânii prea mari. Cam asta declarau oficialii de la acel moment. Fundamentul era că documentaţia a fost făcută şi atunci fără să fiu întrebat, fără să-mi obţină acordul, fără să fac acel memoriu necesar din partea autorului, dar cum să-mi spună mie când ei aranjau totul pe sub masă?

Rep.: Se putea face ceva să se evite acest episod?

P.P.: Beneficiarul final trebuia să întocmească o documentaţie, să conteste rezoluţia şi să intre în firescul lucrurilor. Nu s-a făcut aşa. S-a preferat treaba asta pentru că ştiţi foarte bine că dacă au văzut că asta a eşuat, trebuiau să-mi pice lucrările pentru că eu am fost semnatarul acelor memorii făcute la Minister în ceea ce priveşte patrimoniul mondial şi trebuia să fiu pedepsit pentru asta. Am înţeles că nu prea aveau probleme cu ele din punct de vedere plastic şi le-a fost sugerată rezoluţia şi au dat-o. Eu am discutat cu câţiva din colegii sculptori care mi-au spus că este totul în regulă. Toată treaba este material de propagandă pe care îl flutură domnul viceprimar „Adiţă” că aşa e rezoluţia Comisiei Naţionale şi trebuie date jos de pe soclu.

Rep.: Putem spune că a fost încălcată legea în acest caz?

P.P.: Nu s-au gândit şi la reversul medaliei. Nu poţi sfida legea. Au încălcat-o urât. Nu mai sunt dispus să trec peste. E datoria mea, de aici încolo, să acţionez şi să-i demasc pentru ce au făcut.

Rep.: Ce aveţi în plan mai exact?

P.P.: Conform aceleiaşi legi, a drepturilor de autor, o să notific Consiliul Judeţean; către Muzeu am trimis o adresă să blocheze proiectul. Nu sunt de acord cu amplasarea la Vladimir. Îmi pare rău pentru domnul director pentru că o se scoată focul cu mâna dumnealui. Este prins la mijloc. I-am sugerat să retragă în muzeu lucrarea că s-au făcut destule ilegalităţi pe seama acestei lucrări. Eu am anunţat că o să retrag donaţia şi o să vedem în ce condiţii au fost demontate. Poate vorbim despre distrugere. Dacă va fi aşa ceva, eu voi sesiza Parchetul. Este un gest de gravă atentare la opera mea şi a imaginii mele.

Vizualizări: 1,087

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: