Liderii sindicali vorbesc despre oprirea lucrului în carierele miniere

Minerii de la Cariera Roşiuţa ar putea opri lucrul, fiind nemulţumiţi de faptul că personalul este subdimensionat. Ar mai fi nevoie de 400 de oameni pentru a face faţă programului de 7 zile pe săptămână. Constantin Creţan, preşedintele Sindicatului Lignitul, a comentat anunţul de oprire a lucrului făcut de liderul de la Roşiuţa, Nelu Roşca.

Reporter: Liderul de la Cariera Roşiuţa a ameninţat cu oprirea lucrului, din cauză că personalul este subdimensionat. Cum vedeţi asta?

Constantin Creţan: În principiu, Roşca are dreptate. Şi noi am tras semnale de alarmă multă vreme, am spus care este situaţia pe partea minieră. Aici putem să culpabilizăm mai mulţi factori. În primul rând, nu s-a rezolvat problema la nivel de guvern, nu s-au rezolvat problemele la nivel de Ministerul Mediului. După aceea coborâţi în jos către Ministerul Energiei, către Complexul Energetic Oltenia, unde nu am reuşit să facem negocierile cu expropriaţii. Vreau să vă spun un lucru. Cauza acestor blocări de cariere este legată şi de exproprierile care s-au făcut la comandă în Complexul Energetic Oltenia, mai pe sprânceană aşa, mai pe relaţii. Au fost făcute exproprieri la intervenţii acolo unde nu trebuia să fie spaţiu de expropriere, iar complexul a despăgubit anumite persoane chiar în zona Motru, în zona Rovinari şi aşa mai departe.

Rep.: Care sunt riscurile, ce se poate întâmpla dacă nu este rezolvată problema exproprierilor?

C.C.: Noi, dacă nu ne deblocăm, dacă nu reuşim să rezolvăm problema cu exproprierile şi nu reuşim să deschidem fronturile de lucru, riscăm în iarna care vine să blocăm sistemul energetic naţional.

Rep.: Conducerea companiei de ce nu rezolvă situaţia?

C.C.: Vedeţi dumneavoastră, Boza e legat la mâini şi la picioare. Se confruntă cu exproprierile care au fost făcute pe sprânceană de fostele conduceri şi el săracul trage ponoasele. Mai mult decât atât, nu este ajutat în totalitate de către parlamentarii de Gorj şi de minister. Trebuia rezolvată demult această problemă. Ştiţi şi dvs. că Ministerul Mediului a cerut ca să putem defrişa un hectar de pădure să împădurim în schimb trei hectare. Mai mult, ei nu vor să recunoască terenurile care sunt la noi prin decrete de expropriere ca fiind ale noastre.

Rep.: Nelu Roşca ameninţă cu oprirea lucrului la Cariera Roşiuţa, nu sunt oameni destui, nu sunt piese de schimb, oamenii sunt puşi în pericol.

C.C.: Vedeţi dvs., Nelu Roşca trebuie să aibă puţină răbdare. Cu privire la faptul că nu sunt oameni, eu sper că în politica societăţii Complexul Energetic Oltenia se va face un raport prin care ministerul să ne permită să angajăm tineri. Este nevoie de întinerirea forţei de muncă în Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 2,340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: