Pavel: Ia va fi sărbătorită în 2016 la Peştişani

Autorităţile locale din Peştişani anunţă că anul viitor evenimentul „RomânIA cântă cu Flori de IE!”, închinat portului tradiţional românesc şi în special iei, va avea loc la Peştişani. Anul acesta, de Sânziene, manifestarea a avut loc pe platoul Bucegi, lângă Sfinx, acolo unde şi comuna Peştişani a avut o delegaţie formată din câteva tinere care au etalat costume populare gorjeneşti.

Primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, spune că manifestarea organizată de Ziua Internaţională a Iei, adică în data de 24 iunie, care anul acesta a fost la prima ediţie, este una de amploare şi este sărbătorită în acelaşi timp în zeci de ţări. Tinerele din Peştişani, care şi-au etalat iile pe platoul Bucegi, au convins organizatorii ca anul viitor să fie desfăşurată această manifestare la ele în comună. “A fost un eveniment care s-a desfăşurat în 48 de ţări din lume. A fost transmis în direct de foarte multe televiziuni. Se încearcă punerea în valoare a portului tradiţional românesc, a tradiţiilor româneşti. Noi am participat cu un grup de fete de la Peştişani, cu recuzita corespunzătoare. Tot de la noi a fost dusă şi pâinea cu sare. Festivalul din România a fost organizat de primăria oraşului Buşteni şi s-a stabilit ca la anul festivalul iei să se facă la Peştişani, la Hobiţa. Practic, ce a fost acum pe platoul de la Bucegi va fi la anul la Hobiţa”, a precizat primarul comunei Peştişani, Florin Pavel.

Autorităţile spun că un rol important l-a avut şi Sile Brâncuşi, un localnic din Peştişani, care a făcut diligenţele necesare astfel încât această manifestare să se desfăşoare în 2016 la Gorj. Evenimentul se va desfăşura la casa-muzeu “Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa, de Sânziene. 

Vizualizări: 367

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: